Mainos

Snowdenin turvapaikkalupa umpeutui: "En pelkää"

Tietovuotaja Edward Snowdenin tulevaisuus on avoin. Venäjän myöntämä vuoden turvapaikka umpeutui tänään, ja Snowden on hakenut luvalleen jatkoa.  

Kolme viikkoa sitten Snowden antoi Moskovassa haastattelun brittilehti Guardianin päätoimittajalle ja kirjeenvaihtajalle ja sanoi, ettei oikeastaan pelkää.  

Snowden kertoi elävänsä melko avointa elämää Venäjällä. Yksityiselämänsä seuraamista hän pitää outona, sillä hänen mielestään maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita seurattavana.  

- Sen, mitä ostan ruokakaupasta, ei pitäisi olla kenenkään kiinnostuksen kohde. Jos minut tunnistetaan, minut tunnistetaan, mutta arvioni mukaan arkielämäni ei ole kiinnostavaa.   

Snowden sanoo haastattelussa, että hänet tunnistetaan kadulla silloin tällöin ja se on kiusallista, koska hänen venäjänsä ei ole kovin sujuvaa.   

Kieltä hän on kuitenkin opiskellut ja lukenut venäläisistä klassikoista Dostojevskia.  

Vakoiluväitteet kiertävät  

Todennäköisesti Venäjä myöntää Snowdenille lisäaikaa. AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Snowden on hyödyllinen pelinappula Venäjälle. Snowdenia onkin epäilty jopa Venäjän vakoilijaksi.  

Snowden korostaa Guardianin haastattelussa, että hän ei itse suunnitellut päätyvänsä Venäjälle. Samalla hän nauroi väitteille vakoilusta.  

- Jos (Yhdysvaltojen) hallinnolla olisi todisteita siitä, että työskentelisin Venäjän hallitukselle tai tekisin heidän kanssaan yhteistyötä, tieto olisi New York Timesin etusivuilla ennen lounasaikaa, Snowden sanoo.  

Hän kuitenkin uskoo, että häntä tarkkaillaan tiiviisti, mutta hän ei aktiivisesti ajattele asiaa.  

Snowden on sanonut haluavansa palata Yhdysvaltoihin, jos voisi olla varma siitä, että perillä odottaisi reilu oikeudenkäynti. Yhdysvallat syyttää Snowdenia muun muassa vakoilusta, ja häntä voi uhata pitkä vankeusrangaistus.  

Snowdenin tiedot vanhenevat  

Tietoturva-asiantuntija Jarno Limnéll arvioi, että Snowdenin kaltaisia tietovuotajia tulee lisää lähitulevaisuudessa ja myös muualta kuin Yhdysvalloista.   

Intel Securityn kyberturvallisuusjohtajana työskentelevä Limnéll sanoo huomanneensa, että tietovuotajat koetaan nykyään herkemmin uhaksi. Paljastukset ovat herättäneet turvallisuusviranomaiset eri puolilla maailmaa.  

- Nyt turvallisuusviranomaiset ovat ryhtyneet sisäisiin toimenpiteisiin, jotta Snowdenin kaltaisia tapauksia ei tulisi lisää.  

Limnéll sanoo, että Snowdenin paljastukset ovat pakottaneet ylipäätään kaikki huomioimaan tietoturvallisuuden. Tietoturvallisuusasiat ovat nousseet pelinappuloiksi kansainväliseen politiikkaan. Samalla paljastukset ovat yllyttäneet koko maailmaa kiihdyttämään kyberasevarustelukilpaa.   

- Pitää kuitenkin muistaa, että Snowdenin Yhdysvalloista mukanaan viemät tiedot ovat jo yli vuoden vanhoja, mikä on it-alalla todella pitkä aika.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.