Mainos

Snowdenin kuurupiilo kiristää kansainvälisiä suhteita

Venäjällä jännitetään, lähteekö tietovuotaja Edward Snowden viimein Moskovan lentokentältä. Hänen on odotettu matkustavan Kuubaan, ja seuraava lento lähtee tänään iltapäivällä. Eilen Havannaan ei ollut suoria lentoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti eilen vieraillessaan Suomessa, että Snowden on edelleen Moskovan lentokentällä kauttakulkumatkustajana.

Snowden on piileskellyt lentokentällä tiettävästi sunnuntaista lähtien. Hän on hakenut Ecuadorista turvapaikkaa. Ecuador kiistää antaneensa hänelle pakolaispassia, kuten Wikileaksin perustaja Julian Assange on väittänyt.

Yhdysvallat syyttää nyt hongkongilaisviranomaisia siitä, että Snowdenin passissa ollutta nimivirhettä käytettiin tekosyynä jättää mies pidättämättä Hongkongissa. Kun Yhdysvallat vaati Snowdenin kiinniottoa, pyysivät hongkongilaiset selvennystä tämän toisesta nimestä. Hongkongin tiedoissa nimi oli Joseph, kun taas joissakin amerikkalaisdokumenteissa käytettiin Jamesia.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön nimettömän lähteen mukaan Hongkongin tietopyyntö oli pelkkää vitkuttelua, koska Snowdenin kuva oli jo levinnyt laajasti maailman medioihin.

Yhdysvallat on uhkaillut niin Hongkongia, Venäjää kuin Ecuadoriakin mahdollisella suhteiden viilenemisellä Snowdenin tapauksen vuoksi. Senaatin ulkomaan suhteista vastaavan komitean puheenjohtaja on jopa väläyttänyt viennin vaikeuttamista Ecuadorista tuleville tuotteille, jos maa myöntää poliittisen turvapaikan Edward Snowdenille.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.