Mainos

Snowden haluaa kotiin – Kerry kehottaa "maanpetturia" miehistymään

Tietovuotaja Edward Snowden kertoo kaipaavansa kotiin Yhdysvaltoihin. Silti hän ei aio ”kävellä suoraan selliin”. Yhdysvaltalainen NBC News haastatteli Snowdenia Moskovassa viime viikolla.

– Jos voisin mennä mihin tahansa paikkaan maailmassa, menisin kotiin, Snowden sanoo.

Kotiin Snowdenia kaipailee myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, joka käski eilen CBS-kanavan aamuohjelmasssa Snowdenia ”miehistymään ja palaamaan takaisin Yhdysvaltoihin”.

Yhdysvalloissa Snowden joutuisi kuitenkin Kerryn mukaan vastaamaan teoistaan.

– Tosiasia on, että tämä mies on pettänyt maansa. Hän on Venäjällä, autoritaarisessa maassa, josta hän on ottanut vastaan turvapaikan, Kerry sanoi.

Kerryn mukaan Snowden on tervetullut Yhdysvaltoihin, jos hän on valmis vastaamaan tekemisistään.

– Hän on vahingoittanut maataan monin tavoin. Hän on vahingoittanut turvallisuustoimintaa. Hän on kertonut terroristeille, miten he voivat välttyä jäämästä kiinni, Kerry sanoo.

Snowdenin itsensä mielestä ei ole voitu osoittaa ketään, kuka olisi kärsinyt hänen tietovuodostaan.

”En tee yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa”

Snowden väittää NBC:n haastattelussa kivenkovaa, että hän ei ole tekemisissä Venäjän hallinnon kanssa.

- Minulla ei ole mitään suhdetta Venäjän valtionjohtoon. En ole koskaan tavannut Venäjän presidenttiä. Venäjän hallinto ei tue minua. En ota rahaa Venäjän valtionjohdolta. En ole vakooja.

Yhdysvaltain entiset turvallisuusviranomaiset ovat sanoneet, että on epätodennäköistä, etteivätkö Venäjän tiedustelupalvelu olisi puristanut Snowdenista salaisuuksia.

– Luulen, että Venäjän tiedustelupalvelu manipuloi häntä, NSA:n entinen johtaja Keith Alexander sanoi viime kuussa.

Snowdenin mukaan hän tuhosi kaikki salaiset materiaalit ennen siirtymistään Moskovan lentokentälle, jossa häntä estettiin jatkamasta matkaa.

– En ottanut mitään Venäjälle, joten en ole voinut antaa mitään, Snowden sanoo.

Snowdenin mukaan Yhdysvallat voi syyttää vain itseään siitä, että hän on tällä hetkellä Venäjällä.

– Olen henkilökohtaisesti yllättynyt, että päädyin tänne. Tosiasia on, että tarkoitukseni ei ollut päätyä Venäjälle. Minulla oli lento varattuna Kuubaan ja edelleen Latinalaiseen Amerikkaan. Minut pysäytettiin, koska Yhdysvaltain hallinto päätti mitätöidä passini ja asettaa minut ansaan Moskovan lentokentälle, Snowden perustelee.

Snowden myös kritisoi Venäjän sananvapauden rajoittamista. Hänen mukaansa on turhauttavaa olla jumissa paikassa, jossa yksityisyyden suoja ja kansalaisvapaudet eivät ole kunnossa.

Snowden kuitenkin sanoi, että jos hänen vuoden mittainen turvapaikkansa umpeutuu 1. elokuuta, hän aikoo hakea siihen jatkoaikaa.

”Olin vakooja”

Snowdenin mukaan hän toimi ennen tietovuotoa koulutettuna vakoojana.

– Minut koulutettiin vakoojaksi sanan perinteisessä merkityksessä siinä mielessä, että asuin ja työskentelin peitetehtävissä ulkomailla esittäen tekeväni työtä, jota en tee, ja käyttäen jopa nimeä, joka ei ole minun.

Mutta minä olen tekninen asiantuntija. En työskentele ihmisten kanssa. En värvää agentteja. Kehitän järjestelmiä Yhdysvalloille, Snowden sanoo.

Kerry taas on kumonnut Snowdenin väitteen siitä, että Snowden olisi ollut vakooja. Kerryn mukaan Snowden teki ”tietokonejuttuja” ja vakoojapuheet olivat vain Snowdenin taidokkaita sanavalintoja.

Snowdenin mukaan hän ollut korkea-arvoisemmissa tehtävissä CIA:ssa ja NSA:ssa, kuin mitä Yhdysvallat on väittänyt.

Snowden osoitti haastattelussa sympatiaa myös NSA:n työntekijöille, jotka ovat joutuneet arvostelun kohteeksi hänen vuotonsa vuoksi.

– Ihmiset ovat demonisoineet NSA:ta liian voimakkaasti, Snowden sanoi.

Ongelma on hänen mukaansa ylemmällä tason toimijoissa, jotka ovat laajentaneet valvontaa ilman julkista keskustelua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.