Smith: Venäjä miettii, tarvitseeko Ukraina järjestyksen palautusta

Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhetta Venäjän voimannäyttönä.  Putin linjasi Krimin asemaa tänään Venäjän parlamentissa.

Smithin mukaan Putinin puheen pääviesti oli se, ettei Venäjä ole lännen vietävissä.

– Putin argumentoi puheessaan sitä, että länsi haluaa tällä hetkellä päättää maailmanpolitiikassa kaiken, mutta että se ei sovi Venäjälle, Smith arvioi puhetta.

Smith kommentoi Putinin puhetta tänään MTV Uutislivessä. 

Putin perusteli puheessaan Venäjän toimia Krimillä historiallisilla syillä. Krim luovutettiin Ukrainalle ukrainalaisen Nikita Hrutsevin valtakaudella 1954. Putin tuomitsi puheessaan Krimin luovuttamisen. Se oli hänen mukaansa perustuslain vastainen. Tämä olikin Smithin mukaan puheen toinen viesti.

– Putin totesi, että Krim ja Sevastopoli ovat aina olleet venäläisiä ja että nyt historiallinen vääryys on korjattu, Smith toteaa.

Venäjän aikeista muun Ukrainan suhteen ei Putinin puheen perusteella saa selkeää näkemystä. Smithin mukaan Putin piti puheessaan kaikki vaihtoehdot avoimina. 

– Venäjän aikeista ei ole selkeää näkemystä. Venäjä tuntee itsensä vahvaksi ja on valmis edelleen miettimään, tarvitseeko Ukraina järjestyksen palautusta. Putin totesi puheessaan, että jos Krim on uhattuna, Venäjä on valmis puolustamaan, Smith selittää.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja