Mainos

SLSY syyttää Finnairia työehtosopimuksen kiertämisestä

Finnair ilmoitti palkkaavansa uudet työntekijät alan yleisen työehtosopimuksen mukaisilla ehdoilla, jotka ovat huonommat kuin viime vuonna Finnairin matkustamohenkilökunnan kanssa sovitut.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY syyttää Finnairia matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksen kiertämisestä. Finnair on ilmoittanut palkkaavansa uudet lentoemäntänsä ja stuerttinsa virolaisen osakkuusyhtiönsä Aero Airlinesin kautta, mikäli SLSY ei suostu uusien rekrytoitavien palkkaamiseen aiempaa huonommilla ehdoilla.

Finnair ilmoitti tiistaina palkkaavansa yli 600 uutta lentoemäntää, stuerttia ja lentäjää hoitamaan yhtiön kasvavaa kaukoliikennettä. Yhtiö totesi palkkaavansa uudet työntekijät alan yleisen työehtosopimuksen mukaisilla ehdoilla.

Matkustamohenkilökunnan viime vuonna solmitussa työehtosopimuksessa on erikseen sovittu Finnairin matkustamohenkilöstön palkkauksesta ja työehdoista, minkä vuoksi SLSY pitää yhtiön ratkaisua työehtosopimuksen kiertämisenä. Järjestön mukaan se ei aio missään nimessä suostua työehtojen heikentämiseen.

Lakko ei poissuljettu

SLSY:n puheenjohtajan Mauri Koskenniemen mukaan järjestö on valmis myös järeämpiin otteisiin, jos Finnair ryhtyy palkkaamaan matkustamohenkilökuntaa Aeron kautta. Hän ei sulje pois työtaistelutoimien mahdollisuutta.

-Jos Finnair tulee törkeästi rikkomaan itse allekirjoittamaansa voimassa olevaa työehtosopimusta, niin meidän täytyy miettiä mikä on meidän vastareaktiomme, Koskenniemi sanoo.

Koskenniemen mukaan Aero Airlines ei ole mukana Suomen matkustamotyöntekijöiden työehtosopimuksessa, minkä ansiosta virolaiselle henkilökunnalle voidaan maksaa noin 500-700 euron kuukausipalkkaa.

Finnairin uusille matkustamotyöntekijöille lupaama palkka jäisi selvästi yhtiön perinteisestä palkkatasosta, sillä vanhoilla työntekijöillä on noin 30 prosenttia alan työehtosopimusta korkeampi palkka.

SLSY:n ja Finnairin piti tänään neuvotella asiasta, mutta keskustelut lykkääntyivät tulevaisuuteen. Koskenniemi uskoo, että neuvottelupöydän ääreen päästään ensi viikolla.

SLSY on pyrkinyt lisäämään painostusvoimaansa liittymällä SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäseneksi. Neuvottelut aloitettiin kesäkuussa ja ratkaisuja odotetaan lähiaikoina.

Aeroon otetaan syksyllä noin 200 työntekijää

Finnair ilmoittaa jatkavansa uuden henkilöstön rekrytoimista vaikka SLSY hylkäsi tänään yhtiön esityksen. Finnairin mukaan sen virolainen tytäryhtö Aero aikoo hakea syyskuussa noin 200:aa uutta vakituista työntekijää suomalaisilla työehdoilla. Heidän asemapaikkansa on Helsinki.

Finnair sanoo tiedotteessaan, että koska SLSY ei hyväksy uusien työntekijöiden palkkaamista suoraan Finnairiin, työpaikat täytetään Aeron kautta.

Sopimusneuvotteluista vastaava Finnairin Lomaliikenteen johtaja Kaisa Vikkula perustelee linjausta sillä, että yhtiön kustannustaso ei voi olla korkeampi kuin valtakunnallista työehtosopimusta soveltavien kilpailijoiden.

Finnair käynnisti toukokuun alussa saneerauksen, jonka seurauksena konsernista vähenee 670 työpaikkaa.

Ensi syksyyn mennessä on tarkoituksena rekrytoida yhteensä 500 lentoemäntää ja stuerttia. Ensisijainen tavoite on yhtiön mukaan rekrytoida matkustamohenkilökunta suoraan Finnairin palvelukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.