Mainos

Slovenian parlamentti haluaa selvittää Patria-kohun

Slovenian parlamentti on lopettanut pitkäksi venyneen ylimääräisen istuntonsa, jossa käsiteltiin pääministeri Janez Jansaan kohdistuneita lahjusepäilyjä. Parlamentti antoi yli 11 tuntia kestäneen istunnon jälkeen pääministerille luottamuslauseen.

Kansanedustajat eivät kuitenkaan halunneet, että lahjusepäilyt lakaistaan maton alle. Parlamentti kehottikin Slovenian poliisin ja maan syyttäjäviranomaiset yhteistyöhön Suomen viranomaisten kanssa asian selvittämiseksi. Lisäksi Slovenian puolustusministeriön pitää perua 278 miljoonan euron arvoinen sopimus puolustuskonserni Patrian kanssa, jos korruptioepäilyt osoittautuvat oikeiksi.

Pääministeri Jansa on torjunut jyrkästi Yleisradion MOT-ohjelman väitteen, jonka mukaan hän olisi ottanut vastaan lahjuksia suomalaisyrityksen kanssa tehdyn panssariajoneuvo- ja kranaatinheitinkaupan yhteydessä.

Suivaantunut pääministeri Jansa pitikin istunnon avauspuheenvuorossa itseensä kohdistuvia epäilyjä käsittämättöminä ja toivoi vaalirauhaa. Jansan mukaan asia voidaan ottaa uudelleen esiin vaalien jälkeen, mikäli väitteille löydetään perusteita.

— Sen sijaan, että keskustelisimme siitä, kuinka parantaa elämää vaalien kautta, keskustelemme siitä otinko lahjuksia vai en, hän sanoi avauspuheenvuorossaan parlamentissa.

— Kuuden kuukauden päästä kukaan ei puhu Patriasta.

Jansan johtama Slovenian demokraattinen puolue (SDS) epäilee, että oppositio on masinoinut lahjusjupakkaa. Oppositio on puolestaan torjunut syytökset vaalijuonittelusta.

"Sääntöjä ei ole rikottu"

Puolustusministeri Karl Erjavec vakuutti parlamentissa, että kiistanalainen Patria-kauppa neuvoteltiin niin läpinäkyvästi kuin ylipäätään on mahdollista.

— Tähän mennessä ei ole havaittu mitään sääntöjen vastaista. Silti kaikki puhuvat lahjonnasta, Erjavec sanoi.

Erjavecin mukaan Slovenian oli välttämätöntä hankkia panssariajoneuvoja Nato-jäsenyyden takia. Hän väläytti viime viikolla kaupan jäädyttämistä korruptioepäilyn takia, mutta pyörsi sitten puheensa vedoten Patrialta saamaansa selvitykseen. Jansa vakuutti, ettei hän mitenkään painostanut puolustusministeriötä ratkaisussa.

Oppositio olisi halunnut setviä Patria-jupakkaa parlamentissa vasta tarkemman Slovenian poliisin tutkinnan jälkeen. Zares-oppositiopuolueen edustaja Matej Lahovnik valitteli, että parlamentti muuttui hallituksen tahdosta "nyrkkeilykehäksi vaalien alla".

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.