Mainos

Slovenian pääministeri syyttää vaalitappiostaan osin Yleisradiota

Sloveniassa Borut Pahorin johtama vasemmisto-oppositio on ottanut vaaleissa niukan voiton pääministeri Janez Jansan oikeistopuolueesta, kertovat alustavat viralliset tulokset. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, pääoppositiopuolue sosiaalidemokraatit on saanut 30,5 prosentin äänisaaliin. Jansan SDS-puolue on jäämässä 29,2 prosenttiin.

Alustavien laskelmien mukaan sosiaalidemokraatit olisivat liittolaisineen saamassa noin 43 paikkaa 90-paikkaiseen parlamenttiin, kun taas Jansan puolue liittolaisineen saisi 40 paikkaa. Jansan koalitiohallituksessa mukana olleen eläkeläisten puolueen odotetaan liittoutuvan nyt voittajan kanssa.

Vaalien virallisia tuloksia odotetaan lokakuun alkuun mennessä. Niissä ovat mukana myös ulkomailla annetut äänet.

"Lahjussyytökset loanheittoa"

Slovenian pääministeri Jansa syyttää vaalitappiostaan osittain Suomen Yleisradion Patria-lahjusväitteitä.

Ylen MOT-ohjelman väitteet lahjuksista varjostivat Jansan vaalikamppailua. Ohjelmassa väitettiin, että mm. Jansa sai lahjuksia Patrialta ajoneuvokaupan yhteydessä. Jansa kiisti syytökset lahjusten ottamisesta ja luonnehti niitä loanheitoksi.

Jansa kritisoi Ljubljanassa MTV3:n toimittaja Rita Strömmerille Yleisradion toimia.

- (Lahjusväitteet) ovat saattaneet vaikuttaa äänestyksen tulokseen. Syytökset, jotka kansallisen televisionne on tehnyt, muutti kampanjani ilmapiirin täysin ja koko Slovenian täytyi käsitellä näitä syytöksiä kolme viikkoa, Jansa kommentoi Strömmerille.

- Meillä ei ole ollut aikaa keskustella ohjelmastamme ja tulevaisuudestamme tai vertailla teemojamme. Sen sijaan aiheita oli vain yksi: Ottiko päääministeri vastaan lahjuksia Patria-yhtiöltänne, vai ei? Jansa jatkoi.

Jansan mielestä Suomen Ylen lahjussyyteet muuttivat koko vaalikampanjoinnin sisällön.

- Ajattele, jos joku Slovenian televisiosta esittäisi vastaavanlaisia syytöksiä teidän pääministeriänne kohtaan kolme viikkoa ennen vaaleja. Se on outoa. Minusta tämä ei ole se tapa, jossa Euroopan unionissa eletään, Jansa tokaisi.

- Asia on nyt lakimiestemme käsissä. Minulla ei ole siitä viime tietoja, koska viime viikon olemme keskittyneet vaalikampanjaan. Mutta myös tämä asia on saatettava päätökseen. Se on naurettavaa, Jansa jatkoi vielä.

Uudella hallituksella remontti edessä

Slovenian kaksi pääpuoluetta kamppailivat melko tasaväkisinä sunnuntain parlamenttivaaleissa.

- Haluan hallituksen jatkavan vielä neljä vuotta, jotta se saa päätökseen aloittamansa hankkeet, perusteli pankinjohtaja Janez Srsen käydessään äänestämässä pääkaupunki Ljubljanassa.

- Asioiden on muututtava. Slovenialaiset eivät voi enää elää täällä. Inflaatio hipoo korkeuksia, ja keskipalkat kattavat tuskin elinkustannuksia. Tarvitsemme hallituksen, joka huolehtii ensi sijassa ihmisistä, lateli puolestaan automyyjä Matjaz Gabrijelcic.

Uuden hallituksen tehtäväksi tulee saada inflaatio kuriin samanaikaisesti kun talous on pidettävä raiteillaan maailman talouskriisin aikana. Kumpikin puolue on luvannut päästä tavoitteeseen lisäämällä markkinoiden avoimuutta ja myydä asteittain rahoitus- ja energia-alojen valtionyhtiöitä.

Talouskasvun myötä inflaatio on noussut euroalueen korkeimmaksi kahden miljoonan asukkaan maassa, joka itsenäistyi vuonna 1991. Slovenia liittyi EU:hun ja Natoon vuonna 2004.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.