Mainos

Slovenian pääministeri: Lahjusväite absurdi

Slovenian parlamentti on kokoontunut erityisistuntoon puimaan maata kuohuttanutta Patria-jupakkaa. Lahjusväitteet ovat sekoittaneet poliittiset kuviot parlamenttivaaleihin valmistautuvassa maassa.

Hallituspuolueiden odotettiin esittävän keskustelun päätteeksi aloitetta, jossa ilmaistaan tuki lahjusepäilyiden kohteeksi joutuneelle pääministeri Janez Jansalle.

Jansa on torjunut jyrkästi Ylen MOT-ohjelman väitteen, jonka mukaan hän olisi ottanut vastaan lahjuksia suomalaisyrityksen kanssa tehdyn panssariajoneuvo- ja kranaatinheitinkaupan yhteydessä. Yleisradio puolestaan seisoo MOT:n takana.

Parlamentissa Jansa kutsui lahjusväitettä absurdiksi.

— Sen sijaan että keskustelisimme siitä, kuinka parantaa elämää vaalien kautta, keskustelemme siitä otinko lahjuksia vai en, hän sanoi avauspuheenvuorossaan parlamentissa.

— Kuuden kuukauden päästä kukaan ei puhu Patriasta.

Jansan johtama Slovenian demokraattinen puolue (SDS) epäilee, että oppositio on masinoinut lahjusjupakkaa. Oppositio on puolestaan torjunut syytökset vaalijuonittelusta.

Keskustaoikeistolainen SDS ja suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit (SD) lähtevät vaaleihin varsin tasaväkisinä: SDS:n kannatus on 23 prosenttia ja SD:n 21 prosenttia.

"Sääntöjä ei ole rikottu"

Puolustusministeri Karl Erjavec vakuutti parlamentissa, että kiistanalainen Patria-kauppa neuvoteltiin niin läpinäkyvästi kuin ylipäätään on mahdollista.

— Tähän mennessä ei ole havaittu mitään sääntöjen vastaista. Silti kaikki puhuvat lahjonnasta, Erjavec sanoi.

Erjavecin mukaan Slovenian oli välttämätöntä hankkia panssariajoneuvoja Nato-jäsenyyden takia. Hän väläytti viime viikolla kaupan jäädyttämistä korruptioepäilyn takia, mutta pyörsi sitten puheensa vedoten Patrialta saamaansa selvitykseen. Jansa vakuutti, ettei hän mitenkään painostanut puolustusministeriötä ratkaisussa.

Oppositio olisi halunnut setviä Patria-jupakkaa parlamentissa vasta tarkemman Slovenian poliisin tutkinnan jälkeen. Zares-oppositiopuolueen edustaja Matej Lahovnik valitteli, että parlamentti muuttui hallituksen tahdosta "nyrkkeilykehäksi vaalien alla".

Televisioidun ja radioidun istunnon otaksuttiin kestävän äänestyksineen puolille öin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.