Mainos

Slovakiasta lisää turvapaikanhakijoita tänään

Suomeen on saapunut jälleen turvapaikanhakijoita Slovakiasta. Tänään iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalla haki turvapaikkaa 14 romanin joukko, joka oli tullut maahan Prahan kautta. Eilen romaniturvapaikanhakijoita tuli yhteensä 23.

Slovakian suurlähettiläs Emil Kuchar toivoo, ettei Suomi asettaisi uudelleen viisumipakkoa Slovakian kansalaisille. Viisumipakko vaikeuttaisi kaikkien Slovakian kansalaisten Suomen matkoja, hän muistutti Helsingissä tänään. Sisäministeriö ottaa viisumipakkoasian harkintaan, mikäli turvapaikkaa hakevia Slovakian romaneja saapuu Suomeen lisää.

-Viisumipakko itse ei ratkaise mitään vaan tuo huonoa makua ja vaikeuttaa tavallisten ihmisten matkustamista Suomeen. Vain asian nopea käsittely voi auttaa, hän arvioi viitaten turvapaikka-anomusten käsittelyvauhtiin.

-Monissa demokraattisissa maissa asia hoidetaan 24 tunnissa, suurlähettiläs huomautti viitaten mm. Itävallan ja Sveitsin käytäntöön. Kucharin mukaan Slovakian romanivähemmistössä on noin 300 hengen ydinjoukko, joka matkustaa ympäri Eurooppaa, ja yrittää käyttää hyväkseen eri maiden turvapaikka- ja sosiaaliturvajärjestelmiä.

-He yrittävät säästää niin paljon rahaa kuin mahdollista, hän sanoi. Kuchar korosti, että Slovakia pyrkii kohentamaan romanien asemaa viime vuonna hyväksytyn koulutusohjelman turvin.

Eilinen pakolaismäärä 23Suomeen saapui eilen kaikkiaan 23 Slovakian romania, jotka jättivät turvapaikkahakemuksen heti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Päivällä Prahan kautta Helsinki-Vantaalle saapui kahdeksan romania. Illalla noin kello 22.30 Kööpenhaminasta tullut kone toi seitsemän turvapaikan hakijaa.

Viimeiset kahdeksan romania saapuivat myöhäislennolla Prahasta noin kello 23. Eilen saapuneet slovakian romanit ovat ensimmäiset tänä vuonna. Viime vuonna heitä tuli Suomeen yhteensä 1360.

Sisäministeri Kari Häkämies sanoi eilen iltapäivällä, että mikäli slovakian romanien virta jatkuu vielä ensi viikolla, viisumipakko otetaan uudelleen esiin sisäministeriössä. Muodollisesti viisumipakon asettaminen etenee sisäministeriön esityksenä ulkoministeriölle, jolla on esitysoikeus valtioneuvostolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.