Slovakia ottaa euron käyttöön ensi vuoden alussa

Slovakia ottaa euron käyttöön ensi vuoden alussa.

Slovakiasta tulee kuudestoista euromaa ensi vuoden alussa. Slovakian liittyminen EU:n yhteisvaluutan käyttäjiin varmistui tänään.

Slovakia täyttää Euroopan keskuspankin julkistaman lähestymisraportin ja Euroopan unionin komission arvion mukaan kaikki euron käyttöönoton ehdot. Tämä merkitsee sitä, että Slovakia voidaan hyväksyä mukaan euroon. Korunat vaihdetaan euroiksi ensi tammikuun alussa.

Euroopan unioniin yhdessä kymmenen muun itäisen Euroopan maan kanssa vuonna 2004 liittynyt Slovakia on toinen entinen sosialistimaa, josta tulee euroalueen jäsen. Slovenia otti euron käyttöön viime vuoden alussa.

Tuoreimmat uudet euromaat olivat tämän vuoden alussa yhteisvaluuttaan liittyneet Kypros ja Malta.

EKP:n lähentymisraportin mukaan Slovakia täyttää euron jäsenyyden hintavakautta, julkista taloutta, valuuttakurssia ja korkoja koskevat liittymisehdot. Slovakia on myös muuttanut lainsäädäntöä varmistaakseen, ettei se ole ristiriidassa euroalueen keskuspankkirahoitusta koskevan kiellon kanssa.

Ruotsin lainsäädäntö puutteellinen

Lähentymisraportin mukaan Ruotsi täyttää muuten paitsi lainsäädännön osalta eurokriteerit.

Raportissa arvostellaan jälleen Ruotsia siitä, ettei se ole täyttänyt EU:n jäsenyyssopimuksen ehtoja. Ruotsin olisi liittymissopimuksen mukaan pitänyt vuoden 1998 alusta lähtien laatia lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi integroitumisen eurojärjestelmään.

Ruotsi on pysytellyt euron ulkopuolella, vaikka sitä sitoo perustamissopimuksen velvoite ottaa euro käyttöön. Se ei Tanskan ja Britannian tavoin varannut itselleen oikeutta pysyä euron ulkopuolella. Tanska on seurannut käytännössä euroa hyvin tarkasti valuuttakurssijärjestelmän jäsenenä. Se on siten ollut käytännössä "lähes euromaa".

Muilla kahdeksalla lähestymisraportissa arvioidulla maalla on eurokriteereiden täyttämisessä varsin huomattavia ongelmia. Ne liittyvät ennen muuta liian nopeaan inflaatioon ja suuriin julkisen talouden alijäämiin.

Euron inflaatiota koskeva viitearvo on tänä vuonna 3,2 prosenttia ja pitkän koron viitearvo 6,5 prosenttia. Julkisen talouden alijäämä saa olla korkeintaan 3 prosenttia bruttokansantuotteesta ja velka 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat