Mainos

Slovakia ja Itävalta kiistelevät ydinvoimalasta

Slovakian kiistellyn Mochovcen ydinvoimalan ensimmäinen reaktori käynnistettiin varhain tänään, kertoi voimalan edustaja. Ydinvoimalan rakentaminen ja käynnistäminen on synnyttänyt kiivaan kiistan Slovakian ja sen naapurimaan Itävallan välille.

Mochovce sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Itävallan pääkaupungista Wienistä ja Itävalta on huolissaan voimalan turvallisuudesta. Itävallan liittokansleri Viktor Klima on useaan otteeseen pyytänyt Slovakian pääministeriä Vladimir Meciaria lykkäämään reaktorin käynnistämistä. Tänään Klima sanoi Itävallan harkitsevan lähettiläänsä vetämistä Slovakiasta vastalauseeksi maan vastuuttomalle päätökselle käynnistää Mochovcen ydinvoimala. Slovakian ulkoministeriö puolestaan totesi, että Slovakialla on oikeus päättää omasta energiapolitiikastaan ilman, että ulkovallat puuttuvat asiaan.

Viime kuussa voimalassa vieraillutta asiantuntijaryhmää johtanut Wolfgang Kromp sanoi maanantaina olevansa "erittäin pahoillaan" voimalan käynnistämisestä. Vierailtuaan voimalassa Kromp varoitti, että Mochovcen käynnistäminen voi johtaa "valtavaan ydinonnettomuuteen", jolla olisi katastrofaaliset ympäristöseuraukset.

Myös kansainvälinen ympäristöjärjestö Greenpeace on vastustanut voimakkaasti voimalan käynnistämistä. Greenpeacen mukaan suurin osa Slovakian kansasta vastustaa maan ydinohjelmaa. Niin ikään Euroopan unioni on ilmaissut olevansa huolissaan Mochovcen voimalasta. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Mochovcen turvallisuus ei ole länsimaista luokkaa, mutta tasoltaan samanlainen, kuin itäisen Euroopan voimalat yleensäkin. Ydinvoimalan edustajien mukaan Mochovce puolestaan täyttää turvallisuusvaateet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.