Mainos

Slobodan Milosevic haudattiin

Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat Belgradin kaduille jättämään hyvästit Jugoslavian edesmenneelle presidentille. Illalla Milosevicin arkku laskettiin maahan Pozarevacin kaupungissa.

Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic haudattiin tänään syntymäkaupunkiinsa Pozarevaciin.

Päivällä Belgradin keskustassa järjestetyssä muistotilaisuudessa jopa 80 000 ihmistä kuunteli puheita, joissa Jugoslavian entistä presidenttiä kuvattiin kansan sankariksi ja epäoikeudenmukaisin perustein syytetyksi marttyyriksi.

- Slobodan Milosevic on voittaja, nyt ja ikuisesti, sotarikoksista syytetyn edesmenneen johtajan puolueen johtoon kuuluva Milorad Vucelic julisti hurraavalle yleisölle Belgradissa.

Osa yleisöstä kantoi julisteita, joissa ylistettiin sotarikossyytteitä pakoilevia serbikenraaleja Radovan Karadzicia ja Ratko Mladicia.

Iltapäivällä Serbian lippuun verhottu arkku aloitti matkansa Pozarevacin kaupunkiin 70 kilometrin päähän Belgradista. Arkku laskettiin pimeän tullessa multiin lehmuspuun alle Milosevicien sukutilalle. Seremoniassa luettiin kirje Milosevicin vaimolta Mira Markovicilta, joka elää maanpaossa Venäjällä.

Milosevicin perheenjäsenet eivät osallistuneet juhlallisuuksiin, koska he eivät olleet tyytyväisiä Serbian hallituksen antamiin turvatakuisiin. Entisen presidentin leski ja poika asuvat maanpaossa Venäjällä.

Belgradissa "vastahautajaiset"

Belgradin muistotilaisuuden jälkeen Milosevicin vastustajat aloittivat "vastahautajaiset", johon oli houkuteltu osallistujia tekstiviestein. Paikalla oli runsaasti poliiseja pitämässä edesmenneen presidentin kannattajat ja vastustajat kaukana toisistaan.

Serbian hallitus, joka haaveilee Euroopan unionin jäsenyydestä, ei suostunut Milosevicin kannattajien vaatimuksiin valtiollisten hautajaisten järjestämisestä. Monet Milosevicin vastustajat ovat kuitenkin syyttäneet hallitusta siitä, että nationalistit ovat saaneet liian vapaasti rakentaa marttyyrikulttia Milosevicin ympärille.

Milosevic kuoli viime lauantaina sydänkohtaukseen sellissään Haagin sotarikostuomioistuimen tutkintavankeudessa.Milosevicin ruumiin tutkinut YK:n sotarikostuomioistuin vahvisti eilen, että ruumiissa ei havaittu merkkejä myrkystä.

Tutkimuksia Milosevicin sydänkohtaukseen johtaneiden syiden selvittämiseksi jatketaan kuitenkin vielä. Hänen tukijansa niin Serbiassa kuin Venäjälläkin ovat väittäneet, että hänet myrkytettiin. Milosevic sai vankilassa sydänlääkkeitä ja verenpainelääkitystä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.