Mainos

SLL: 16-vuotias tarpeeksi vastuullinen ja tiedostava äänestämään

Suomen Lukiolaisten Liiton tavoitteena on, että äänestysikäraja lasketaan kunnallisvaaleissa 16:een vuoteen. MTV:n uutisten haastattelema Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Teppo Säkkinen perustelee ajatusta sillä, että nuoret käyttävät paljon kunnallisia palveluita aina terveyspalveluista, koulutukseen ja erilaisiin vapaa-ajan ja liikunnan tioihin sekä joukkoliikenteeseen.

Asia on mitä ajankohtaisin, sillä oikeusministeriön työryhmä julkaisi tänään mietinnön äänestysikärajan laskemisesta kuuteentoista vuoteen. Tavoite on vahvistaa nuorten osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnallisiin asioihin.

- Nyt nuorilla on kuitenkin hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asioiden järjestämiseen, huomauttaa Säkkinen.

Alempi äänestysikäraja pakottaisi Säkkisen mielestä valtuutetut ja vaaliehdokkaat huomioimaan paremmin nuorille tärkeät asiat. Samalla nuorten ehdokkaiden läpipääsymahdollisuudet kuntapäätöksentekoon paranisivat.

Kuntavaalien asiat lähellä 16-vuotiasta

Säkkinen uskoo, että 16-vuotiaat ovat tarpeeksi kypsiä tekemään merkittäviäkin poliittisia päätöksiä. Nuoret ovat vastuullisia ja tiedostavia, esimerkiksi ympäristökysymyksissä.

- Kuntavaaleissa kysymykset ovat hyvin arkisia ja lähellä jokapäiväistä elämää, vaikkapa palveluiden järjestämistä ja saavutettavuutta. Yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kasvu lähtee kuitenkin siitä, että saa vaikuttaa itseään lähellä oleviin asioihin.

Säkkinen muistuttaa myös, että nykyään 16-vuotiaat joutuvat jo päättämään hyvinkin vastuullisista asioista, kuten omasta tulevaisuudestaan jatko-opintojen osalta. Nuorten kiinnostusta politiikkaa kohtaan pystytään aktivoimaan nimenomaan äänestysikärajaa laskemalla.

- Tuolloin 16-vuotias on usein vielä kiinni omassa kotipaikassaan, joten juuri silloin hän olisi kiinnostunut vaikuttamaan niihin asioihin.

Todennäköisesti 16-vuotiaat pääsevät äänestämään aikaisintaan vuonna 2016.

Lue myös:

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.