Mainos

Skypessä esitetty runo vei aktivistin käräjille

Kiinassa toisinajattelija on joutunut oikeuden eteen perustuen hänen esittämäänsä runoon ja viesteihin puhelinpalvelu Skypessä.

58-vuotiasta Zhu Yufuta syytetään kiihottamisesta valtionvastaiseen toimintaan, kertoo hänen asianajajansa uutistoimisto Reutersille.

Syytteeseen johtanut runo:

Tuomiota ei ole vielä annettu, mutta Zhun uskotaan saavan muiden demokraattista muutosta ajavien toisinajattelijoiden tapaan ankaran vankilarangaistuksen. Kiinalaiset oikeusistuimet kääntyvät harvoin syytettyjen kannalle.

Zhun poika kertoo Reutersille, että oikeudenkäyntiin päästettiin mukaan vain hänet ja hänen äitinsä. Muut tukijat pidettiin pois salista.

- Isäni vaikutti voimattomalta, mutta henkisesti vahvalta. Hän puolustautui toteamalla, että hän ei kiihottanut valtionvastaiseen toimintaan, vaan kehotti kehityksen eteenpäinviemiseen, mikä ei ole laitonta.

Syyttäjät viittasivat Zhun runoon "On aika", sekä muihin Skypen kautta lähetettyihin chattiviesteihin. Runossa viitataan aukioon, joka herättää monissa kiinalaisissa muistoja Tiananmenin aukion tapahtumista vuonna 1989. Sotilaat nujersivat tuolloin opiskelijamielenilmauksen. Runossa ei kuitenkaan mainita Tiananmenia.

- Zhu sanoi, että hän ei pyrkinyt järjestämään kokoontumista runollaan. Myöskään aukiolle menossa ei ole lakiin kirjattuja esteitä. Kaikilla on oikeus kulkea aukioilla, kertoo asianajaja.

Asianajajan mukaan ei ole mitään viitteitä siitä, että Skype olisi avustanut kiinan poliisia todistusaineiston keräämisessä.

- Poliisi otti hänen tietokoneensa ja penkoi sen. Zhu ei ollut pyyhkinyt tietoja koneeltaan, kertoo asianajaja.

Skypestä on tullut suosittu kanava kiinalaisten aktivistien keskuudessa, koska se on suhteellisen turvallinen ja edullinen keino viestiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.