Mainos

Skotlannin tulos helpotus Lontoossa - myllerrys silti edessä

Lontoossa äänestystulos koettiin helpotuksena – valtaosalle briteista Skotlanti on kiinteä osa omaa maata, ja sen ero Yhdistyneestä Kuningaskunnasta olisi ollut ankara isku.

Myös poliittisesti kansanäänestyksen yllättävänkin selkeä tulos oli tervetullut. Pääministeri David Cameron sanoi olevansa iloinen skottien hylättyä itsenäisyyden, ja kulissien takana Downing Streetilla epäilemättä nostettiin voiton kunniaksi wee dram – eli viskiryyppy.

Kyllä-äänten voitto olisi nimittäin saattanut johtaa pääministerin eroon, hallituksen kaatumiseen ja jopa uusiin vaaleihin, puhumattakaan niistä vaikeuksista, joita se olisi aiheuttanut taloudelle. Esimakuahan tästä saatiin jo viime viikkoina, jolloin poliittinen epävarmuus johti punnan arvon rajuun laskuun.  Nyt tilanne on täysin toinen, ja kansainvälisillä markkinoilla brittivaluutan kurssi on euroon nähden noussut kahden vuoden ennätykseen.

Vaikka Britannia jatkaakin Yhdistyneenä kuningaskuntana, on edessä mittavia haasteita – pääministeri totesi varhain aamulla pitämässään puheessa, että koko valtakunta on nyt muutoksen edessä.

Skotlannin itsehallintoa tullaan hallituksen ja opposition yhteisten lupausten mukaisesti laajentamaan;  sen valtaa lisätään etenkin talous- ja veroasioissa. Tämä muuttaa myös tilannetta Hadrianuksen muurin eteläpuolella, sillä omasta taloudestaan päättävän Skotlannin kansanedustajilla ei luonnollisestikaan tule olla valtaa päättää Englannin raha-asioista. Todennäköisin vaihtoehto on leikata skottikansanedustajien äänestysoikeutta Westminsterin parlamentissa – mutta esillä on ollut jopa oman kansanedustuslaitoksen perustaminen Englannille.

Myös Skotlannin budjetti joutunee uudelleen tarkasteluun. Maa saa nykyään hallitukselta enemmän rahaa asukasta kohden kuin Englanti. Itsenäisyysväki on kuitenkin korostanut, kuinka Skotlanti on tosiasiassa yksi Euroopan rikkaimmista maista – ja Westminsterin parlamentissa onkin ihmetelty, miksi sitä tuetaan enemmän kuin köyhempää Englantia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.