Skotlannin itsenäistymistä vastustavat voitolla ääntenlaskussa - juhlia läpi yön

Ensimmäisten äänestystulosten perusteella näyttää siltä, että Skotlanti olisi yhä pysymässä osana Britanniaa.

32 äänestyspiiristä oli varhain aamulla Suomen aikaa laskettu neljän äänet. Lasketuissa piireissä enemmistö äänestäjistä - 57.85 prosenttia - tuki Skotlannin pysymistä osana Britanniaa, kertoo BBC.

Ääntenlaskenta on kuitenkin yhä pahasti kesken, ja esimerkiksi isojen Glasgowin ja Edinburghin äänestystulokset puuttuvat yhä.

Sekä Skotlannin itsenäisyyttä Britanniasta puoltavat että vastustavat ovat kampanjoineet kiihkeästi asiansa puolesta. Leirit ovat kuitenkin osoittaneet ymmärrystä ja kunnioitusta toisiaan kohtaan, kertoo Glasgowissa Strathclyden yliopistossa vieraileva suomalainen erikoistutkija Mari K. Niemi.

– Ihmisillä on ollut hyvä henki, ja pitkin äänestyspäivää kuului viestiä, että kävi miten kävi, ihmiset jatkavat yhdessä eteenpäin. Yhdentyminen jakautumisen jälkeen on siis alkanut.

Niemen mukaan äänestyksessä on ollut hienoa, että sen ansiosta perinteisestä puoluepolitiikasta vieraantuneet on saatu kiinnostumaan politiikasta. Tällaisia ovat esimerkiksi nuoret ja Skotlantiin muualta muuttaneet.

-Olen kuullut kouluikäisten keskustelevan siitä, miten terveydenhoito tulisi järjestää. Se on jo voitto, että ihmiset on saatu innostumaan ja keskustelemaan politiikasta, Niemi kuvailee.

Äänestysprosentti on uutistoimisto AFP:n mukaan hiponut monilla äänestyspaikoilla 90 prosenttia. Äänestysikärajaa laskettiin poikkeuksellisesti 16-vuoteen.  

Itsenäistymisliike voitti joka tapauksessa  

Niemen mukaan äänestys kertoo tuloksesta riippumatta, että skotit kaipaavat lisää vapautta päättää asioistaan.   

– Skotlannille on joka tapauksessa luvattu lisää itsemääräämisoikeutta, joten se on jo sinällään voittanut. Se, että kannatus itsenäisyydelle kasvoi kampanjan aikana, kertoo, että ihmisillä on selkeästi tarvetta suurempaan itsemääräämisoikeuteen.

Samoilla linjoilla oli STT:n Edinburghissa haastattelema skotti James MacDonald.

– En oikein edes uskalla ajatella sitä, se tuntuu niin uskomattoman hienolta. Jos itsenäisyyttä ei kuitenkaan tule, kaikki on kuitenkin peruuttamattomasti muuttunut. Pandoran lipas on avattu, eikä sitä saa enää kiinni, hän kiteytti.  

Tilanne voi Niemen mukaan äänestys voi heijastua myös muihin Britannian alueisiin ja niiden itsemääräämishaluihin.

– On se varmasti muiden alueiden mielestä epäreilua, että Skotlanti saisi olla itsenäisempi kuin muut.

Juhlat jatkuivat läpi yön 

Juhlinta Skotlannissa jatkui läpi yön. Skotlannin parlamentin ulkopuolelle Edinburghissa kerääntyneet juhlijat odottivat varhain aamuyöllä Suomen aikaa kuumeisesti ensimmäisiä tuloksia.

Suihkulähteen reunalle kokoontunut innokas, itsenäisyyttä kannattava miesjoukko hoilasi varta vasten tilaisuuteen sorvattuja viisuja, jotka olivat ilmiselvästi saaneet innoituksensa jalkapallokatsomoista.

Huutokuoro kehotti brittejä muun muassa työntämään ohjuksensa sinne minne päivä ei paista sekä pitämään brittilippunsa ja antamaan Skotlannin takaisin skoteille.

–Täällä on upea tunnelma. Jos ei tule itsenäistä maata, niin eipä tule kyllä turpaankaan, sanoi Ianiksi esittäytynyt huutokuoron laitatenori STT:lle Edinburghissa.  

Lue myös:

    Uusimmat