Mainos

Skitsofrenia ja masennus ajavat nuoret suomalaiset eläkkeelle

Jopa puolet nuorten aikuisten työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveysongelmista. Kansaneläkelaitoksen mukaan alle 35-vuotiaista jo yli 20 000 saa työkyvyttömyyseläkettä.

Sanomalehti Karjalaisen keräämien tietojen mukaan mielenterveysongelmat ovat nuorilla aikuisilla ylivoimaisesti yleisin eläköitymisen syy.

Mielenterveyden keskusliiton kuntoutuspäällikkö Maija Nykoppin mukaan yleisimpiä eläköitymiseen johtavia mielenterveysongelmia ovat skitsofrenia ja masennus. Nykopp kertoo, että eläkkeelle saatetaan siirtää liiankin helposti.

- Esimerkiksi ihan vakava skitsofrenia alkaa usein nuorella iällä ja siinäkin sitten aika helposti määritetään kokonaan työkyvyttömäksi ja eläkkeelle. Varmaan näissä nuorissa, jotka nyt ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, varmaan olisi mahdollisuuksia oikealla kuntoutuksella palata työelämään.

Huumeiden aiheuttamat mielenterveysongelmat lisääntymässä

Tulevaisuutta ajatellen Nykopp pelkää lisääntyvää huumeiden käytöstä johtuvia mielenterveyden ongelmia.

- Huumeiden käytön seurauksena on lisääntyvässä määrin tällaisia vakavia mielen sairauksia ja mielenterveysongelmia, joita ihan huumeet aiheuttaa.

Kuntoutuspäällikkö Nykopp peräänkuuluttaa nuorten mielenterveysongelmissa ennalta ehkäisevää kuntoutusta ja avohoitoa.

- Se että näin paljon nuoria on työkyvyttömänä mielenterveyssyistä on osittain kiinni myös puutteellisesta avohoidosta ja pitkäkestoisesta kuntoutuksen suunnittelusta ja sen puuttumisesta.

Nykopp kertoo, että nuorten mielenterveysongelmat eivät välttämättä ole lisääntyneet, vaan niitä on alettu tiedostaa entistä enemmän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.