Mainos

Skinnari: Wahlroosin esitys tutkitaan

Veroasioista vastaava ministeri Jouko Skinnari (sd.) lupasi maanantaina, että vakuutus- ja rahoitusalan valvonnan uudistamiseen otetaan kantaa pikaisella aikataululla. Hän muistutti asian olevan tärkeä kaikille.

Selvitysmies Björn Wahlroosin esitys lähtee laajalle ja perusteelliselle lausuntokierrokselle. Vastauksia odotetaan ministeriöön vuoden loppuun mennessä. Skinnarin mukaan tarvittaessa hallitus on sen jälkeen valmis antamaan eduskunnalle uudistuspaketin jo keväällä.
Lausunnonantajien odotetaan ottavan kantaa mm. siihen, tarvitaanko Suomeen uusi valvontaviranomainen ja millaisia tehtäviä sille olisi annettava.
Selvityksessä ankarimman kritiikin kohteeksi joutuneen sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Tarmo Pukkila toisti maanantain tiedotustilaisuudessa, ettei vakuutusvalvontaa pidä siirtää ministeriöstä minnekään.

Hän muistutti, että vastaava vakuutusvalvonta on ministeriöiden vastuulla myös monissa muissa maissa.
Pukkilan mukaan Wahlroosin selvityksessä sosiaalivakuutuksen keskeinen asema suomalaisessa yhteiskunnassa on ohitettu liian vähällä huomiolla.
Hän muistutti, että siihen liittyvistä eduista on päätetty lailla ja näin ollen valvonta kuuluu yksiselitteisesti ministeriölle.

Hyvä pilataan

Myös työeläkejärjestelmän luonut professori Teivo Pentikäinen arvosteli kovin sanoin Wahlroosin näkemyksiä työeläkejärjestelmästä.
Hänen näkemyksensä mukaan paras osoitus nykyisen valvonnan toimivuudesta on se, että vakuutusyhtiöt eivät ajautuneet samanlaiseen kriisiin kuin pankit.
Hänen mielestään mikään logiikka ei puollakaan vakuutusvalvonnan siirtämistä pankkien valvojille. Hänen mukaansa nyt ollaan pilaamassa hyvin toimivaa järjestelmää.

Wahlroos: Jännä palaute

Selvityksensä aikana keskusteluja eri tahojen kanssa käynyt Wahlroos luonnehti keskustelujen yhteydessä tullutta palautetta "jännäksi". Uudistuksille löytyy niin kannattajia kuin vastustajia.
Puolustajien leiriin kuuluvat vakuutusyhtiöiden edustajat, joiden Wahlroos katsoi ymmärtävän, että maailma muuttuu ja muutoksia tarvitaan myös vakuutusalalle.

Ay-liikkeelle on Wahlroosin mukaan tärkeää vain, että valvonta on asianmukaista ja hyvin järjestetty.
Vastustajien joukko löytyy Wahlroosin mukaan valvonnasta vastaavista virkamiehistä, joskin pisimpään toimineet heistäkin näyttäisivät pääosin kannattavan uudistuksia. Myös poliitikot ovat Wahlroosin mukaan pääosin uudistusten kannalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.