Skinnari vetoaa Fortumin johtoon

Kimmo Sasin mielestä on tutkittava, ovatko optio-ohjelmien aikaiset kauppa- ja teollisuusministerit korvausvelvollisia asiassa. Eduskunnan talousvaliokunta toivoo, että Fortumin johto luopuisi optioistaan vapaaehtoisesti.

Poliittinen kohu Fortumin johdon jättimäisten optioiden ympärillä laajenee.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mielestä on tutkittava, ovatko optio-ohjelmien aikaiset kauppa- ja teollisuusministerit Erkki Tuomioja ja Sinikka Mönkäre korvausvelvollisia asiassa.

Myös eduskunnan talousvaliokunta käsitteli tänään tilannetta ja vetosi, että Fortumin johto luopuisi optioistaan vapaaehtoisesti.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (Sd.):

- Toivon että tässä neuvotteluteitse syntyisi ratkaisu, että Fortumin johto astuisi esiin ja tekisi esityksen, joka sitten olisi tätä tilannetta laukaiseva.

Skinnarin mielestä optioiden saajien pitäisi miettiä nyt, mikä on tulevaisuuttakin ajatellen yrityksen edun mukaista.

Skinnarin mielestä Fortumin johdon kannattaisi miettiä asiaa myös siitä näkökulmasta, miltä asiat näyttävät, ja osoittaa luovuutta ulospääsyn löytämiseksi.

-Jokainen tietää, mitä kansa tästä ajattelee.

Eduskunnan talousvaliokunta päätti tänään keitä kaikkia se haluaa kuulla selvittäessään, miten mittaviin optiojärjestelyihin päädyttiin. Kuultaviksi kutsutaan muun muassa entiset kauppa- ja teollisuusministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja Sinikka Mönkäre (sd), sekä tehtävää tällä hetkellä hoitava Mauri Pekkarinen (kesk.).

Entisistä ja nykyisistä virkamiehistä kutsun ovat saamassa ainakin kauppa- ja teollisuusministeriön entinen kansliapäällikkö Matti Vuoria, nykyinen Erkki Virtanen sekä ministeriön omistajapolitiikan yksikön päällikkö Markku Tapio. Vuoria johti aiemmin Fortumin hallitusta. Valiokunta aloittaa kuulemiset ensi tiistaina.

Lisäksi valiokunta haluaa kuulla Fortumin toimitusjohtajaa Mikael Liliusta, yhtiön hallituksen johdossa nyt istuvaa Peter Fagernäsiä, sekä kilpailuviraston ja energiamarkkinaviraston edustajia.

Skinnarin mukaan valiokunta pyrkii arvioimaan, miten paljon yhtiön johto on vaikuttanut omalla panoksellaan Fortumin hyvään tulokseen ja missä määrin siinä heijastuu esimerkiksi energian hinnan yleismaailmallinen kehitys.

Skinnari torjui epäilyt, että hänen aktiivisuutensa taustalla olisi halu korottaa omaa poliittista profiilia.

-Jokainen näkee, että euromäärä on suhteellisen suuri. Jos valiokunta, jolle asia kuuluu, ei tässä tilanteessa tee mitään, minusta se olisi asioiden huonoa hoitamista.

Tuomioja: Sasi vastuussa itsekin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja(sd.) ihmettelee kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) halua selvittää, olisivatko hän ja Sinikka Mönkäre (sd.) entisinä kauppa- ja teollisuusministereinä ehkä korvausvelvollisia Fortumin optiojupakassa.

- Sasi on yhtä lailla korvausvelvollinen, koska hän on päätöksentekijänä ollut samassa asemassa kuin minä, Tuomioja kommentoi ja luonnehti Sasin esiintymistä asiassa ala-arvoiseksi.

Tuomioja viittasi siihen, että Sasi oli tuolloin itse ministerinä ja istui hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka valmisteli hallituksen periaatepäätöksen valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmästä.

-Jos sitten on toimittu tämän periaatepäätöksen vastaisesti, niin siitä minulla ei ole tietoa. Ainakaan minulle ei ole tullut mitään sellaisia esityksiä enkä ihan usko, että seuraajallenikaan (Mönkäre) olisi tullut. Jos taas periaatepäätös on riittämätön ja väärä, niin siitä on Sasi aivan yhtä lailla vastuussa.

Hallituksen periaatepäätös syntyi aikana, jolloin Tuomioja oli kauppa- ja teollisuusministerinä. Hän esitteli asian hallitukselle. Tuomiojan mukaan uudella linjanvedolla haluttiin korjata aiemmin tehtyjen päätösten synnyttämiä virheitä. Kun valtion-yhtiöiden johdon optiot oli aiemmin sidottu yleiseen pörssikehitykseen, niin nyt niissä alettiin katsoa, onko yrityksen kurssi kehittynyt paremmin kuin toimialalla keskimäärin.

Tuomioja ei ota asiassa muuta vastuuta itselleen kuin sen, ettei ehkä riittävästi painanut päälle, jotta koko optiojärjestelmästä olisi luovuttu.

-Valtionyhtiöissä ei pitäisi olla mitään optiojärjestelmiä. Normaalien tulospalkkiojärjestelmien, joissa koko henkilöstöä palkitaan hyvästä tuloksesta, pitäisi riittää, mutta silloisessa sinipunahallituksessa ei sellaiseen ollut mahdollisuuksia, Tuomioja muisteli.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat