Mainos

Skinnari kiirehti Suomen Pankki-lain muutosta

Veroministeri Jouko Skinnari (sd.) kiirehti tänään Suomen Pankin ja rahalain Emu-sopeutusta.
-Aikataulu eduskunnassa on hyvin joutuisa, lakien pitäisi olla säädettyjä kun Emu-maita aletaan laittaa järjestykseen, ja myös vahvistettuja presidentin esittelyssä, Skinnari sanoi lakiesityksiä esitellessään.

Käytännössä se merkitsee, että eduskunnan pitäisi saada oma käsittelynsä läpi vapuksi, jolloin EU-maiden johtajat päättävät Emuun lähtevistä maista.

Hallituksen mukaan lait voidaan säätää normaalissa järjestyksessä. Skinnari arvioi, ettei lakien säätämisjärjestyksestä enää nouse erimielisyyttä. Skinnari muistutti, että perustuslakivaliokunta on viime syksynä todennut Emuun liittyvien sopimusmääräysten tulleen voimaan, kun EU-liittymissopimus hyväksyttiin supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

Lakiluonnokset tarkastettiin myös tulevassa Euroopan Keskuspankissa, joka vielä toistaiseksi kulkee nimellä Euroopan Rahapoliittinen Instituutti.

Sen lausunnossa todettiin, ettei pankkivaltuustolla voi enää olla valtaa myöntää Suomen Pankin johtokunnalle vastuuvapautta EKP:n toiminnan osalta. ERI vaati myös tarkennuksia johtokunnan jäsenten sivutoimisääntöihin ja määräyksen, että liikkeelle laskettavan metallirahan määrä on hyväksyttävä EKP:ssä.

Rahalain uusin versio tuli voimaan keväällä 1997. Suomen Pankkia koskeva uusi laki tuli voimaan tämän vuoden alussa, mutta jää Emu-valmisteluiden takia lyhytikäiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.