Mainos

Skinnari ei ota kantaa Tammen paluuseen

Toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (sd.) nimitti tiistaina hallitusneuvos Kirsi Seppälän Verohallituksen vt. pääjohtajaksi siksi ajaksi, kun pääjohtaja Jukka Tammi on pidätettynä virasta.

Tammen osuus turkulaisen Nostokonepalvelun epäillyssä veropetosasiassa on parhaillaan syyteharkinnassa, joka päättynee ensi kevään kuluessa.

Kirsi Seppälä on toiminut kuusi viime vuotta valtiovarainministeriön henkilöverotusyksikön toimistopäällikkönä. Hän tuntee Verohallituksen asiat hyvin ja on pätevä, ministeri Skinnari totesi.

Vt. pääjohtajana viime toukokuusta toiminut Pekka Ruunonen siirtyy Konserniverokeskuksen johtajaksi vuoden alussa.
-On hyvä, että siihen työhön saadaan alusta saakka pysyvä henkilö, mitään muuta dramatiikkaa Seppälän nimitykseen ei liity.

Skinnari ei ota kantaa siihen, voiko Jukka Tammi palata virkaansa, mikäli hänet havaitaan syyttömäksi. Seuraavan kerran asiaa harkitaan puolin ja toisin, kun syyteharkinta päättyy.
Skinnari ei ole tutustunut Tammea koskevaan poliisitutkimukseen, eikä hän myöskään ole lukenut verottajan loppulausuntoa Nostokonepalvelun ympärillä toimineitten yritysten toimista.
-En ole tässä jutussa syyttäjä enkä tutkija, painottaa Skinnari.

Seuraavan kerran Tammen seuraajasta keskustellaan ainakin ensi vuoden lopulla, jolloin Seppälän väliaikainen viranhoito tule katkolle joka tapauksessa.
Skinnari kertoi tiistaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hän oli neuvotellut Seppälän nimityksestä pääministeri Paavo Lipposen, valtiovarainministeri Sauli Niinistön sekä VM:n virkamieskunnan kanssa.

Ei omista yrityksiä

44-vuotias Kirsi Seppälä on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti. Hän on toiminut verotuksen parissa jo opiskeluajoista lähtien. Seppälä ei kuulu mihinkään puolueeseen eikä hän ole osakkaana yhdessäkään yrityksessä.
-Omistan vain asunto-osakkeita. Verohallituksen huonosta työilmapiiristä tai sisäisistä ristiriidoista ei Seppälällä ole mitään hälyttäviä tietoa. Mikäli toimia tarvitaan, ne tehdään, on hänen sanomansa.

-Haluan taata työrauhan ja pitää mielessä tärkeimmän työn. Meidän tulee varmistaa, että verotus toteutuu oikeudenmukaisesti eikä aiheuta kenellekään turhaa vaivaa.
Verohallituksessa on sanottu olevan ristiriitaa siitä, miten ns. harmaa talous saataisiin maassa kuriin. Poliisin kanssa yhteistyössä toteutetut iskut eri yrityksiin ovat saaneet arvostelua osakseen. Seppälä sanoo itse kaikkien keinojen olevan käytössä jatkossakin, verotarkastusta on voitava tehdä monella lailla.

Tammen tie hyllylle

Viime vuoden lokakuussa vuoti julkisuuteen tietoja Turun lääninveroviraston salaisesta muistiosta, jossa turkulaista Nostokonepalvelua epäiltiin noin 5 miljoonan markan liikevaihtoveropetoksesta. Verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi kytkeytyi juttuun, koska hän oli osakkaana lankomiestensä omistamassa yrityksessä.

Veropetosepäilyjen tultua julki vaatii silloinen veroministeri Arja Alho Tammelta selvityksen. Tammi sanoi omistavansa 20 prosenttia Nostokonepalvelun osakkeista. Hän ilmoitti kuitenkin olevansa vain passiivinen yhtiökumppani, itse yrityksen asioista hän ei tiennyt mitään.

Keskusrikospoliisin esitutkinta alkoi marraskuussa viime vuonna. Nostokonepalveluun ja sen omistuksessa olleisiin 38 yritykseen tehtiin näyttävä ratsia, jolla takavarikoitiin mm. kirjanpitoaineistoa.

Virasta pidätys toukokuussa

Krp pidätti Tammen epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja avunannosta törkeään veropetokseen 15. toukokuuta tänä vuonna. Valtiovarainministeriö päätti pidättää Tammen virastaan seuraavana päivänä ja määräsi hänelle sijaiseksi Pekka Ruunosen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta päättyi alkusyksystä ja paperit ovat siirtyneet syyteharkintaa varten Turun kihlakunnansyyttäjälle Tommi Teurille. Syyteharkintaa tehdään samaan aikaan myös valtakunnansyyttäjän virastossa. Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski paneutuu parhaillaan Teurin ohella yli 1000-sivuiseen tutkintaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.