Skimmausilmiö ei huolestuta poliisia

Luottokorttien magneettinauhan kopioiminen eli niin kutsuttu skimmaus on Suomessa hyvin vähäinen ilmiö.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Tero Toivonen kertoo, että marginaalisuuden lisäksi rikolliset jäävät myös lähes aina kiinni.

– Me olemme saaneet viimeisen viiden vuoden aikana kiinni lähes kaikki, jotka Suomessa ovat operoineet. He ovat jääneet kiinni joko rysän päältä Suomessa tai sitten myöhemmin kansainvälisellä etsintäkuulutuksella maailmalta, Toivonen kertoo MTV3 Uutisille.

Korttien magneettinauhojen kopioimista yrittävät ovat Toivosen mukaan kaikki ulkomaalaisia ammattirikollisia, jotka tulevat usein Itä- ja Kaakkois-Euroopasta. Rikolliset toimivat muutaman hengen ryhmissä, joissa on tarkka työnjako.

– Se täyttää järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkistön. Tämä on suunniteltua yritystoimintaa, olkoonkin, että se laitonta, Toivonen kertoo.

Suomen houkuttelevuutta skimmausrikollisten silmissä vähentää muun muassa se, että Suomessa sirukortit ovat erittäin yleisiä. Toivosen mukaan tähän mennessä yhtään sirukorttia ei ole pystytty murtamaan.

– Siruhan on mikroprosessori, joka on hyvin suojattu. Eivätkä rikolliset sitä yritäkään murtaa niin kauan kuin on helpompia tapoja tehdä rikollista rahaa, Toivonen sanoo.

Varkaus huomattavasti todennäköisempää

Toivosen mielestä ihmisten ei tulisi turhaan murehtia skimmauksesta, koska siihen ei itse pysty vaikuttamaan. Sen sijaan kannattaa huolehtia siitä, että luottokorttia ei varasteta.

– Se, että kortti varastetaan, on huikeasti todennäköisempää kuin että joku kopioi sen, hän muistuttaa.

Korttivarkauden todennäköisyys nousee erityisesti baareissa ja yökerhoissa.

– Ihmiset ovat viihteellä, niin siellä on moni muu asia mielessä. Siellä tulee helposti huolimattomuutta.

Toivonen muistuttaa, että kortteihin pystyy nykyään asettamaan nostorajoja ja yhden päivän nostorajaksi voi esimerkiksi asettaa sata euroa. Tässä tapauksessa rikolliset eivät pysty nostamaan kuin sata euroa, vaikka saisivatkin haltuunsa kortin ja sen pin-koodin.

– Siitä satasesta on helpompi neuvotella kortinmyöntäjän kanssa kuin siitä, että tililtä on lähtenyt kaikki lomarahat.

Lue myös:

    Uusimmat