Skärgårdssmak - saaristolaisia laatutuotteita

Tukholman, Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen saaristossa liikkuessa voi törmätä Skärgårdssmak-laatumerkkiin. Tuotemerkin alle on valikoitu mukaan neljän eri alan edustajia: käsityöläisiä, ravintoloitsijoita, raaka-ainetuottajia ja kauppiaita, jotka tekevät keskenään yhteistyötä. Tavoitteena on tehdä saaristo tunnetuksi laadukkaista tuotteistaan.

Saariston ammattikäsityöläiset luovat taide- ja käyttöesineitä, joiden väri- ja muotokieli ammentaa alueen luonnosta ja perinteistä - meri, taivas ja kalliot ovat selvästiu luomistyön taustalla. Tuotteita markkinoidaankin matkailijoille, joita saariston luonto ja perinteet viehättävät.

Yksi esimerkki käsityöläisistä on ahvenanmaalainen tekstiilitaiteilija Ann Granlund, joka painaa käsin omia design-kankaita (kuvassa). Iloisesti kuvioidut pellava- ja puuvillakankaat soveltuvat pöytäliinoiksi, verhoiksi, tyynyliinoiksi ja tyynynpäällisiksi. Kankaista valmistetaan myös vieraskirjojen kansia ja tarjottimia.

Helsingin venemessuilla tehdyn tutkimuksen mukaan suomalainen venekansa on jo melko hyvin löytänyt kyseisen tuotemerkin.

Tällä hetkellä saaristolaiskäsitöihin pääsee tutustumaan Design Forumin tiloissa Helsingissä. Mukana on 48 käsityöläisen töitä. Esillä on muun muassa puusta, savesta, tekstiileistä ja metallista valmistettuja käyttöesineitä, joissa yhdistyvät perinne, uusi ajattelu ja persoonallinen muotokieli.

Helsingin lisäksi näyttely nähdään Maarianhaminassa ja Tukholmassa. Design Forum Finlandissa näyttely jatkuu 6. huhtikuuta saakka. Näyttelyarkkitehti on tukholmalainen Mikael Löfström.

Design Forum Finland,Sanomatalo, Mannerheiminaukio 3

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja