Skanska Moskovan lentokentän laajennusurakkaan

Ruotsin suurin rakennuskonserni Skanska on tänään ilmoittanut olevansa mukana Moskovan kansainvälisen Sheremetjevon lentokentän laajentamisessa. Hankkeen kokonaisarvo on noin miljardi dollaria eli noin 5,4 miljardia markkaa, ja se on määrä toteuttaa vuosina 1999-2010. Suomalainen tytäryhtiö Skanska Oy kantaa päävastuun hankkeen rakennusurakasta.

Skanska ja Sheremetjevo ovat allekirjoittaneet hankkeesta aiesopimuksen. Skanskalla on perustettavassa yhteisyrityksessä avainrooli projektin rakentajana ja rahoituksen järjestäjänä. Päävastuun itse rakennusurakasta saa Skanskan suomalainen tytäryhtiö Skanska Oy.

Sheremetjevoon rakennetaan uusia terminaaleja samalla kun jo olemassaolevia tiloja uudistetaan ja laajennetaan. Miljardin dollarin kokonaisinvestoinnista 200-300 miljoonaa dollaria on varattu ensimmäiseen rakennusvaiheeseen, johon sisältyy mm. uuden kansainvälisen matkustajaterminaalin rakentaminen. Hankkeen myötä Sheremetjevon kautta vuosittain kulkeva matkustajamäärä kasvaa nykyisestä 11 miljoonasta noin 30 miljoonaan.

Skanskalla lisäsuunnitelmia Venäjällä

Skanska Oy:n kansainvälisen toimialan johtaja Martti Rautee ei vielä halua lähteä arvioimaan, kuinka suuri osuus 5,4 miljardin markan arvoisesta kokonaisurakasta tulee Suomen Skanskalle.
-Varmasti se on merkittävä, hän kuvailee.

Urakkana on koko kenttäalueen uudistaminen, jonka ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan uusi lentoterminaali ja parkkitalo, jotka palvelevat lähivuosien tarpeita.
-Meidän tehtävämme on suunnitella hanke yhdessä venäläisten kanssa ja varsinainen toteuttaminen jää meille. Jatkovaiheet selviävät sitä mukaa, kun niitä lähdetään tekemään, Rautee sanoo.

Rakennushankeen johdossa ovat suomalaiset. Rakentajat sen sijaan ovat paikallisia. Yhtiön Venäjän-hankkeiden sarjassa Rautee kuvailee lentokenttäurakkaa välietapiksi.

Perjantaina Skanska kertoi viime vuoden tuloksestaan ja monien muiden yhtiöiden tavoin Venäjän elokuussa puhjennut talouskriisi rouhaisi Skanskan kansainvälisen toimialan tulosta. Tilaajien rahoitusvaikeuksien vuoksi yhtiö joutui keskeyttämään kahden projektin työt ja yksi jäi kokonaan aloittamatta.

Rauteen mukaan viime vuosi on historiaa ja nyt pitää katsoa eteenpäin.
-Koko hanketta varten tehdään perus- ja kehittämissuunnitelmat ja vaihe vaiheelta viedään niitä eteenpäin sitä mukaa kuin taloudelliset edellytykset antavat myöten, Rautee sanoo.
-Tämä on erittäin pitkäjänteistä työtä, jossa hankkeiden kehittely ja sopimukseen asti saaminenkin vaatii joskus vuosien työn ja tekeminen tulee vielä päälle. Meillä on tietysti jatkuvasti useitakin hankkeita vireillä eri vaiheissa, Rautee sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat