Mainos

Skandaalit ministerien riesa Virossakin

Viron ympäristöministeriä Villu Reiljania vaaditaan eroamaan. Ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves on jättänyt puolueensa vaatimuskirjeen pääministeri Mart Siimannille.

Reiljanin tapaus on tuorein ketjussa, joka on ravistellut jo pitkän aikaa Viron hallintorakenteita. Yleensä nämä ovat olleet oman edun tavoittelua, sukulaisten suosimista tai rattijuoppoustapauksia. Reiljan yritti hankkia valtiolle lisätuloja kierrättämällä valtion rahoja osakemarkkinoilla.

Koko jupakka sai alkunsa vuonna 1993, jolloin hallitus antoi luvan merentutkimusalus Livonian myyntiin. Laiva meni kaupaksi ja rahat pistettiin poikimaan pörssiin vastoin hallinnollisia ohjeita. Reiljanin mukaan hän tienasi täten valtiolle miljoonia kruunuja. Vastustajat ovat sitä mieltä, että tärkeintä ei ole rahantulo, vaan määräysten noudattaminen.

Auto ja alkoholi eivät sovi yhteen

Myös autoilun ja alkoholin yhdistäminen on poikinut Virossa skandaaleja. Vastikään Nömmen kaupunginosassa syttyneeseen tulipaloon kiirehti paikalle palokunta, joka ei humalatilaltaan saanut aikaan muuta kuin vahinkoa. Jopa paikalle saapuneen hälytysambulanssin kuljettajakin oli osallistunut juhliin.

Hyvää mainetta poliisin toiminnalle ei tuonut ulkomaiseen tiedusteluun erikoistunut suojelupoliisi, joka humalaisena kieltäytyi aluksi lähtemästä virka-autonsa ratista vedoten virka-asemaansa. Postimees-lehden mukaan humalainen kuljettaja korjattiin kuitenkin talteen ja auto hoidettiin Toompean pihaan. Sinne auton jäljet katosivat; sitä ei sen jälkeen ole löydetty, lehti kertoo.

Mitään pulmusia eivät poliitikotkaan ole. Entisen pääministerin autoilua promillet veressään tutkitaan parhaillaan. Rattijuoppoudesta ovat olleet epäiltynä tai tuomittuina mm. maan valtiovarainministeri, Tallinnan valtuuston varapuheenjohtaja sekä puolisen tusinaa nykyistä tai entistä kansanedustajaa.

Yhteistä suurimmalle osalle tapauksista on, että syytetty on nauttinut yhden oluen tai lonkeron - ja Virossahan lonkeropullot voivat olla puolitoistalitraisia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.