Mainos

SK: Suomalaistutkijat selvittivät narkolepsian ja rokotteen salaisuuden

Suomalaistutkijat uskovat selvittäneensä, miksi suomalaislapset sairastuivat narkolepsiaan saatuaan Pandemrix-rokotetta. Jos rokotuksiin olisi käytetty kanadalaisten valitsemaa lääkettä, sairastumisia ei olisi tullut.

Loppuvuonna 2009 sikainfluenssaa vastaan rokotettiin Suomessa lähes 700 000 4-19-vuotiasta lasta ja nuorta. Arviolta sata suomalaislasta sairastui harvinaiseen nukahtelutautiin, sen jälkeen, kun he olivat saaneet sikainfluenssarokotteen.

Suomalaistutkimukset ja syyskuussa julkaistu EU-selvitys vahvistavat vahvan yhteyden lasten narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välillä Suomessa. Kanadassa lapsia ja nuoria rokotettiin Arepanrix -nimisellä lääkkeellä. Tutkijat ovat olleet ihmeissään, miksi Kanadasta ei ole löydetty normaalia enempää narkolepsiatapauksia, vaikka kaksi miljoonaa lasta rokotettiin.

Suomen Kuvalehti kertoo, että kansainvälisissä tiedepiireissä on epäilty suomalaisten tutkimustulosten luotettavuutta.

Lehden haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen immunologian professori Outi Vaarala jäljitti yli puolen vuoden ajan Arepanrixiä.

- Rokotteet eivät ole immunologisesti samanlaisia. Suomalaislasten verinäytteiden vasta-aineet reagoivat tutkimuksissamme eri tavalla Pandemrixiin kuin Arepanrixiin, professori sanoo.

Vaarala epäilee, että narkolepsia ei ehkä olisi lisääntynyt äkillisesti Suomessa, jos lapset olisi rokotettu kanadalaisten tavoin Arepanrixillä. Lopullinen totuus selviää, kun kanadalaiset tutkijat julkaisevat oman tutkimuksen Arepanrixistä, nopeimmillaan tämän syksyn aikana.

(MTV3-SK)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.