Siviilipalvelus lyhenee kuukaudella

Uusi laki astuu voimaan ensi vuoden alussa. Aseistakieltäytyjäliiton mielestä nyt päätetty lyhentäminen ei vielä riitä.

Siviilipalvelus lyhenee kuukaudella nykyisestä 13 kuukaudesta. Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esittämän lainmuutoksen äänin 111-55.

Vasemmisto-opposition ehdotukset vielä suuremmasta lyhennyksestä kaatuivat äänestyksissä. SDP esitti uudeksi palvelusajaksi 11 kuukautta. Vasemmistoliitto olisi lyhentänyt palvelusajan 8 kuukauteen.

Ainoan särön hallitusrintamaan teki RKP:n Elisabeth Nauclér, joka äänesti tyhjää. Hallitusta tuki enemmistö kristillisdemokraateista, kaksi sosiaalidemokraattia ja kaksi perussuomalaista.

Ratkaisevassa äänestyksessä vaihtoehtona ollutta 11 kuukauden palvelusaikaa puolsivat SDP:n ja vasemmistoliiton edustajien lisäksi kristillisdemokraattien Tarja Tallqvist sekä perussuomalaisten Pertti Virtanen ja Pirkko Ruohonen-Lerner. SDP:n edustajista 12 kuukauden palvelusaikaa puolsivat Lauri Kähkönen ja Tero Rönni.

Palvelusajan tuntuvampaa lyhentämistä aiemmin ajaneet vihreät tyytyivät nyt hallituksen ajamaan 12 kuukauden palvelusaikaan.

Uudesta kuukautta lyhyemmästä palvelusajasta pääsevät nauttimaan ne siviilipalvelusmiehet, joiden palvelus alkaa sen jälkeen, kun uusi laki on tullut voimaan ensi vuoden alussa.

Aseistakieltäytyjät peräävät lisälyhennystä

Siviilipalveluajan lyhentäminen kuukaudella ei riitä Aseistakieltäytyjäliiton mielestä turvaamaan varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten yhdenvertaisuutta. Liiton mielestä merkittävästä edistysaskeleesta voitaisiin puhua vasta sitten, jos palvelus lyhennettäisiin 11 kuukauteen.

Liiton mielestä ei ole esitetty perusteluja sille, miksi siviilipalveluksen tulisi ylipäätään olla varusmiespalveluksen peruskestoa pidempi. Myös totaalikieltäytyjien pitkät vankeusrangaistukset jatkuvat.

Hyvänä uudistuksena liitto pitää sitä, että sivareiden palvelusaikaiset majoituskustannukset siirtyvät osittain valtion maksettaviksi. Tärkeä parannus on myös aseistakieltäytymisoikeuden tunnustaminen myös kriisin aikana, kun aiemmin se on rajoitettu vain rauhan aikaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat