Mainos

Siviilipalveluksesta äänestettiin valiokunnassa

Eduskunnan työasiainvaliokunta kannattaa siviilipalveluksen pituuden säilyttämistä nykyisenä 13 kuukautena. Valiokunta päätti asiasta tänään siviilipalvelusta koskevan lain ensimmäisessä käsittelyssä äänin 9-8.

Nykyisen palvelusajan puolesta äänestivät kokoomuksen, keskustan ja RKP:n edustajat. Sen lyhentämistä 12 kuukauteen kannattivat SDP, vasemmistoliitto ja eduskuntaryhmä Virtanen.

Siviilipalvelusajan pituutta on pohdittu valiokunnassa mm. siviilipalvelusmiesten lomaoikeutta tarkistavan lakiesityksen yhteydessä. Pohjana on ollut aiemmin toteutunut muutos varusmiesten palvelusajassa. Sen keskimääräinen pituus on lyhentynyt 9,5 kuukaudesta 8,5 kuukauteen.

Hallituspuolueiden välinen näkemysero asiassa ratkaistaneen lopullisesti äänestämällä täysistunnossa. Valiokunta hyväksyi alustavasti äänin 9-7 kokoomuksen Outi Siimeksen aloitteesta mietintöön liitettävän lausuman. Siinä esitetään harkinta-aikaa kesken varusmiespalveluksen siviilipalvelukseen siirtyville.

Ajatuksena on estää äkkipikaistuksissa tapahtuva lähtö. Nykyisin joukko-osastosta voi lähteä samana päivänä kun on jättänyt siviilipalvelushakemuksen.

Työasiainvaliokunnassa niin ikään hallituspuolueita jakaneen työsopimuslain muutoksen käsittely on edelleen kesken. Valiokunta aikoo päättää perjantaina, pyytääkö se asiassa perustuslakivaliokunnan lausunnon.

Todennäköistä on, että ratkaisua haetaan myöhemmin hallituspuolueiden ryhmänjohtajien välisissä neuvotteluissa. Vasemmistopuolueiden ay-siipeä on riipinyt hallituksen joustoesitys. Se antaa järjestäytymättömille työnantajille oikeuden poiketa työsopimuslain säädöksistä, jos yleissitova työehtosopimus antaa siihen mahdollisuuden.

Taloudellista merkitystä muutoksella olisi lähinnä sairausajan palkan maksamisessa työsuhteen ensimmäisen kuukauden aikana.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.