Sitran tietoyhteiskuntahanke etenee

Suomen itsenäisyyden juhlarahastolla Sitralla on käynnissä hanke, jossa Suomen tietoyhteiskuntastrategiaa päivitetään entistä ihmisläheisemmäksi. Strategiaa varten selvitetään, kuinka tavallinen kuluttaja hyötyy tietoyhteiskunnasta ja sen tuomista uusista palveluista. Hanke alkoi viime keväänä ja siihen arvellaan kuluvan aikaa noin vuosi.

Kaikkiaan erilaisia taustaselvityksiä valmistuu toistakymmentä. Tiistaina Sitra julkisti niistä kolme; Pekka Himasen toimittaman Verkkoyliopistostrategian, Jorma Rantasen ja Suvi Lehtisen Tietoyhteiskunta, terveys ja työ -kirjasen sekä Risto Nevalaisen selvityksen Toimijat tietoyhteiskunnassa.

Filosofian tohtori Pekka Himasen mielestä Suomeen pitäisi perustaa Internetin käyttöön perustuva globaali verkkoyliopisto. Verkkoyliopiston muodostaisivat sekä suomalaiset että ulkomaiset korkeakoulut ja se toimisi yhteistyössä myös muiden koulutuslaitosten kanssa. Verkkoyliopistossa voisi opiskella mistä tahansa ja milloin tahansa sekä omalla tyylillään, Himanen kaavailee. Jo toteutuneena esimerkkinä verkostoitumisen käytöstä opetuksessa hän mainitsee Helsingin yliopiston ja Yleisradion yhteistyönä kehittämän Nettiakatemian.

Suomi menettää etumatkansa

Risto Nevalainen on selvittänyt tietotekniikan käyttöä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Englannissa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Hän arvelee, että tähän saakka tietotekniikan sovellusten eturintamassa rynninyt Suomi saattaa olla vähitellen menettämässä suhteellisen etumatkansa. Suomi on hyötynyt pienuudestaan ja uudistuskyvystään, mutta nyt isojen talouksien isot kotimarkkinat ja suurten yhtiöiden panostuskyky alkavat vaikuttaa.
-Mitään erityistä huolta ei kuitenkaan ole, tilanne pikemminkin normalisoituu kuin muuttuu jyrkästi mihinkään suuntaan, Nevalainen ennustaa.

Kansalainen on Nevalaisen vertailun perusteella kaikissa maissa tietoverkossa vielä lähinnä kuluttaja ja vastaanottaja, ei niinkään aktiivinen toimija. Julkisen hallinnon tietopalvelut ovat kaikissa maissa suunnilleen samalla tasolla; ykköskohteena ovat kaikkialla koulujen tietotekniikka ja verkot, joiden kehittämisessä Kanada on pisimmällä. Muissa maissa käytössä olevia palveluita, joita Suomessa voisi kehittää, Nevalainen löysi useita. Verkosta pitäisi saada nykyistä paremmin mm. työnvälitys- ja yrittäjyyspalveluita sekä verotus- ja lakitietoa. Valtion internet-sivuille voisi panna jakoon sähköiset lomakkeet ja koko virallisen julkaisukannan. Matkailu kokonaisuudessaan sopisi hänen mielestään Suomen tietoyhteiskunnan kärkipalveluksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat