Mainos

Sitran Kosonen: Kunnissa kytee Kreikan-tauti

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen patistaa kuntia tuottavuustalkoisiin. Syynä on se, että kuntien velkataakka uhkaa paisua sietämättömän suureksi, kun väestö vanhenee ja terveydenhoitokulut lisääntyvät. Kosonen varoittaa, että pahimmillaan Suomessakin häämöttää Kreikan kohtalo.

- Meillä on mahdoton kestävyysvaje julkisella sektorilla. On vastuutonta toimintaa päätöksentekijöiltä jatkaa nykymalleilla. Jos kunnissa jatketaan nykymenolla, meillä on 10 - 15 vuoden päästä viimeistään edessä Kreikan kohtalo, kärjistää Kosonen MTV:n uutisten erikoishaastattelussa.

Pilvipalveluilla miljardisäästöt

Erityisen innostunut Kosonen on perkaamaan kuntien pöhöttynyttä palvelujärjestelmien sekamelskaa.

- Kunnissa on paljon tehottomuutta. Palveluja on rakennettu ja pyöritetty itse. Ei ole mitään syytä, miksi yhdessäkään kunnassa on toisestaan poikkeavia palkkahallinnon tai taloushallinnon järjestelmiä. Suurin osa näistä tietotekniikkapalveluista voidaan ostaa markkinoilta niin sanottuina pilvipalveluina.

Oma Sitra-vetoinen hanke käynnistyi vuosi sitten.

- Olemme kiertäneet kaikki Suomen kunnat ja kuunnelleet, mitä ongelmia heillä on ja mitkä palvelut voitaisiin tehdä yhdessä.

Jalkatyön tuloksena liki 200 kuntaa tai kuntayhtymää on löytänyt toisensa ja allekirjoittaa toukokuun puolivälissä aiesopimuksen yhteisestä ITC-palvelukeskuksesta.

Viidessä vuodessa siintävät jopa 3 miljardin euron säästöt.

Paras ei riitä

Kuntien yhteistyötä ei Kososen mielestä saa jättää kuntaliitosten ja Paras-hankkeiden varaan. Tuottavuutta pitää kaivaa myös vapaaehtoisesta yhteistyöstä.

- Se, että lyödään rakenteita yhteen, voi pahimmillaan aiheuttaa vain lisää byrokratiaa. Tehoa tulee, jos kunnat kehittävät palveluprosessejaan yhteistyössä toisten kuntien kanssa ja parhaat käytännöt leviävät.

Parhaiden käytäntöjen kokeita Sitra on käynnistänyt etenkin terveyspalveluissa. Osa niistä on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Sitraa on moitittu siitä, että se rahastaa yksityistämällä kunnallista terveyspalvelua. Tuorein tapaus on tältä talvelta Jämsästä, missä Sitran osittain omistama Terveysrahasto sai muhkean tuoton terveydenhuoltojärjestelmän ulkoistamisesta. Kosonen väistää arvostelun.

- Olennaista tässäkin tapauksessa oli se, että Jämsän kaupunki oli poliittisen päätöksenteon tuloksena päättänyt ulkoistaa terveydenhuollon. Oletusarvo on koko ajan se, että kansalaiset saavat parempia palveluja ja, että kunnan talous tulee terveemmäksi.

Siihen, onko Jämsä saamassa palvelut yksityiseltä edullisemmin kuin omana tuotantoa, Kosonen ei ota kantaa.

- Toivon, että palvelut paranevat ja kustannukset alenevat. Sitran tehtävä on levittää parhaita käytäntöjä, eikä sanoa onko jokin hyvä vai huono.

Ahne monopoli rahastaa kansalaisilla

Kososen mielestä keskustelu yksityisen tai julkisen palvelun ristiriidasta on turhaa, koska molempia tarvitaan. Kilpailuelementtiä hän kuitenkin kaipaa etenkin peruspalveluihin, jotka voidaan mitata ja tuotteistaa.

- Se kirittää näitä yksityisen sektorin palvelun tarjoajia ja myös julkista tekemään parempaa "duunia".

Kilpailun avaamisessa pitää Kososen mielestä edellyttää, että se todella luo aitoa kilpailua. Jos sitä ei vaadita, riskinä on yksityinen monopoli.

- Se on ahne ja ottaa kaiken. Julkinen monopoli on parempi. Se voi olla tehoton, mutta se ei rahasta kansalaisilla.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.