Sitoutuminen ja pätkätyö vastapareina työelämässä

Suomalainen työelämä näyttää jakaantuvan entistä selkeämmin eriarvoisiin ryhmiin. Osa työntekijöistä joutuu tyytymään lyhytaikaisiin heikosti palkattuihin tehtäviin. Toisaalta osa väestä halutaan sitoa vaikka rahan voimalla tiukasti työyhteisöön.

Työmarkkinoiden kehityssuuntia tarkastellaan Tampereen yliopistossa tänään alkaneilla Pätkätyöpäivillä. Työsuojelurahaston ja Tampereen yliopiston järjestämään kaksipäiväiseen seminaariin osallistuu noin 70 työelämän tutkijaa. 1990-luvun lama on jätti pysyviä jälkiä työmarkkinoille.

Työttömyyden lisäksi epätyypilliset työsuhteet ovat yleistyneet ja nousseet työelämästä käytävän yhteiskunnallisen keskustelun keskeiseksi aiheeksi. Katkeilevat ja epävakaat työurat kiinnostavat yhä laajemmin myös työelämän tutkimusta. Tutkijat ovat pitäneet palkkatyön epävakautta pääasiassa ongelmallisena ilmiönä. Esille on nostettu kysymyksiä työntekijöiden asemasta yleensä ja erityisesti heidän hyvinvoinnistaan.

Joustoista sitoutumiseen


Yhteiskuntatieteiden tohtori Antti Saloniemi Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksesta kertoo, että noin 18 prosenttia työvoimasta tekee nykyisin pätkätyötä. Saloniemi muistuttaa, että lyhytaikaiset työt eivät ole täysin uusi ilmiö. Työntekijät ovat joutuneet tyytymään niihin aiempina vuosikymmeninä. Viime vuosina pätkätyöt ovat lisääntyneet myös toimihenkilötehtävissä.

-Nykyisessä työelämässä esiintyy ristiriitaisia vaateita. Ihmisten pitää toisaalta sitoutua voimakkaasti työhön ja työpaikkaan. Toisaalta työntekijän pitää olla kauhean joustava. Saloniemen mukaan nyt näyttää tapahtuvan jotain sitoutumisessa.

Se saattaa taas johtaa siihen, että työmarkkinat eriytyvät. Työyhteisöön syntyy eräänlainen ydin, jossa edellytetään suurta sitoutumista. Työt rakennetaan siten, että se on mahdollista. Toisaalle jää tehtäviä, joissa ei voida vaatia mitään sitoutumista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat