Sitkeää kaasukiistaa ratkotaan Brysselissä

Venäjän ja Ukrainan välisestä kaasukiistasta neuvotellaan huomenna Brysselissä.

EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson mukaan neuvotteluihin osallistuvat Venäjän kaasujätti Gazprom ja Ukrainan kaasumonopoli Naftogaz. Lisäksi mukana on Ukrainan ja Venäjän hallituksen sekä EU:n edustajia.

Neuvotteluissa aiotaan keskittyä muun muassa siihen, miten Venäjältä tulevia maakaasutoimituksia voitaisiin tarkkailla.

Pakkasessa hytisevässä Keski-Euroopassa monet kodit ovat jääneet ilman lämmitystä, kun Venäjä keskeytti tänään kaikki Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset.

Venäläinen kaasujätti Gazprom sanoo, että Ukraina on anastanut länteen tarkoitettua kaasua, minkä vuoksi toimituksia alettiin vähentää jo eilen.

Kaasun käyttö Keski- ja Itä-Euroopassa erilaista kuin Suomessa

Maakaasua käytetään Keski- ja Itä-Euroopassa eri tavalla kuin Suomessa. Suomessa kaasua ei juurikaan käytetä suoraan asuntojen lämmittämiseen, mikä on Euroopassa tärkein kaasun käyttömuoto.

Suomessa ratkaisuna on kaukolämpö. Kaasua kulutetaan eniten yhdistetyissä sähkö- ja kaukolämpövoimaloissa. Jos kaasutoimitukset jostakin syystä katkeavat, kaukolämpöverkossa asuvilla suomalaisilla ei ole mitään hätää, sillä kaasu voidaan korvata öljyllä.

Keski- ja Itä-Euroopassa tulee sen sijaan kylmä. Venäjän ja Ukrainan kiistasta kärsivissä maissa jopa puolet kotitalouksista lämmittää asuntonsa kaasulla. Kaasun tuonnin loppuminen näkyy niissä heti lämmitysvaikeuksina, kertoo kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtaja Antero Jännes.

Euroopassa myös kaasuliedet ovat erittäin yleisiä. Suomessa kaasuliesiä on vain Helsingissä 30 000 kotitaloudessa.

Kaasun merkitys on Euroopassa kaiken kaikkiaan paljon suurempi kuin Suomessa. Maakaasun osuus energian käytöstä on Suomessa 11-12 prosenttia, kun se on EU:ssa keskimäärin 25 prosenttia. Muun muassa Unkarissa osuus on yli 40 prosenttia ja Romaniassa sekä Slovakiassa yli 30 prosenttia.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat