Sisustusohjelmaa tekemässä

T.i.l.a.-ohjelman Marianne Sundell kertoo työstään: "En arvostele vaan autan"

T.i.l.a.-ohjelmasta tuttu sisustusarkkitehti Marianne Sundell istuu tuliterän ruokapöydän kulmalle meikattavaksi. Ohjelman kuvausten alkuun on tunnin verran aikaa ja ulkona, Vantaalla sijaitsevan tiilitalon pihassa, helmikuun valo piirtää esiin omenapuita ja lumisia pensaita.

Sisällä tunnelma on välitön. Mariannen iloinen ääni kertoo pulppuilevasti valmiiksi tulleen kohteen, olohuoneen, eteisen ja ruokailutilan suunnittelusta. Mariannelta tulee puhetta niin innostuneena virtana, että välillä maskeeraajan, Helka Kähkösen, on pyydettävä sisustusarkkitehtiä pitämään suunsa hetken kiinni, jotta huulipunat saadaan levitettyä tasaisesti. Kehotuksessa on kuitenkin leikkisä sävy, naisten välillä kumpuaa kotoista lämpöä, josta huomaa, että T.i.l.a.-ohjelmaa tehdään sydämellä.

Keittiön tuolit tulivat muutama päivä sitten - juuri viime tipassa ennen kuvauksia, Marianne selostaa. - Ja tuon olohuoneen pöydän roudasin itse tänne lauantaina asunnon omistajien nauraessa, että sieltä se Sundellin kuljetusliike taas tulee...

Olohuoneen kutsuva nurmimatto

Tänään kuvattavan kohteen "ennen muutosta" -vaihe otettiin purkkiin jo viime vuoden puolella. "Valmis-vaiheen" esittelyn ensimmäinen otto on ruokapöydän luona, ja Mariannea naurattaa ohjaaja Varpu Kuuselan kehotus vähentää hymyä tuhatprosenttisesta tavalliseen.

- Kaikki katsojat eivät pidä näin leveästä hymystä, hän nauraa. - Mutta kun se minulta tulee luonnostaan.

Ilmeiden lisäksi ruudussa esiintyvien naisten pukeutumista seurataan tarkkaan. Marianne kertoo, että hänkin saa paljon lukijapostia ohjelman katsojilta. Kommentit liittyvät juontajien ulkonäön lisäksi muutoskohteisiin.

- Eniten kiitosta on saanut tammikuussa 2004 nähty kylpyhuoneuudistus, jossa kapeasta tilasta saatiin toimiva ja pyykit kauniisti lasiovien taakse kätkevä kokonaisuus.

Uudistuksen lopputuloksen on aina oltava sataprosenttisesti hyvä ja niin kauan etsitään oikeita ratkaisuja, kunnes asukkaat ovat varmasti tyytyväisiä. - Tämänkin asunnon omistajien kanssa kehkeytyi niin vahva luottamussuhde, että he antoivat minun valita olohuoneen pöydän itse sitä etukäteen lainkaan näkemättä - ja olivat tosi tyytyväisiä lopputulokseen.

Vanhaa uudistamalla

Eteisen ja olohuoneen välissä olevan seinän kaunis valosyvennys saatiin aikaan pienin kustannuksin, ja sen itämaisen moderni ilme sitoo eri tiloja tyylillisesti toisiinsa. Olohuoneen katseenvangitsijana toimii uusi, suuri matto, joka suorastaan houkuttelee istuutumaan lattialle.

- Koska parketti ja sohvien väri olivat liian lähellä toisiaan halusin raikkautta sisustukseen tällä matolla, Marianne selittää. - Harmaa taittaa sohvien persikkaista väriä hiekkamaisemmaksi.

Marianne heilauttaa olohuoneen terassille vievän oven edessä olevaa verhoa, joka kahisee kauniisti korvaan kuin merenrantakaislikko ja pyöräyttää vauhtia pallomaiselle nahkatuolille, joka ostettiin varta vasten asunnossa kyläilevän lapsenlapsen iloksi.

Keittiössä säväyttää uusi paneeliverhotanko, johon kiinnitetyissä verhoissa jatkuu olohuoneen värimaailma. Baaritiskiä siirrettiin 30 senttiä, jotta tarvittaessa avattavalle ruokapöydän lisäosalle löytyy tilaa. Pienet, verhoihin sopivat taulut saatiin maalaamalla vanhoista ja kiinnittämällä koristeeksi kullanvärillä maalattu kuivattu kukkatähkä. Tunnelmallisen kattauksen kruunaavat kauniit oksat ja pienet, tyyliin sopivat tuikut.

- Kaikkea ei suinkaan panna uusiksi. Pyrin hyödyntämään suunnittelussa vanhoja huonekaluja niin pitkälle kuin mahdollista. Teimme vanhasta sohvapöydästä kulmapöydän lyhentämällä pöydänjalkoja. Tarjoiluvaunu maalattiin mustaksi, jolloin se sopii paremmin keittiön mustan kivetykseen henkeen. Jos vanha on hyvää niin miksi ostaa uutta?

"Vaativa kohde on hyvä kohde"

T.i.l.a.-ohjelman asunnot löytyvät muutoskohteiksi montaa eri reittiä. Asuntoja haetaan internetin kautta sekä kolmen ohjelman vakiosuunnittelijoiden suhteilla. Pelisäännöt ovat selkeät: asunnon omistaja luovuttaa kotinsa kuvauspaikaksi ja suunnittelukohteeksi ja saa vastineeksi ammattilaisen tekemän sisustussuunnitelman. Remontista ja muutostöistä aiheutuvat kustannukset sekä uudet huonekalut jäävät asunnon omistajien hankittaviksi.

Vantaan kohde oli vaativa, sillä eteisestä näkyi yhdellä silmäyksellä olohuoneen lisäksi keittiöön. Suunnittelun lähtökohdaksi nousi moderni, jopa kovankin oloinen, keittiö, jonka aloittaman linjan Marianne halusi jatkuvan kautta asunnon. Kodin omistajat halusivat säilyttää olohuoneen sohvat sekä rakkaan maisemataulunsa. Sisustuksen toivottiin myös kestävän lapsenlapsen, "pienen lähmäkäpälän", vierailuja mummilassa.

- Tutustuin asunnon omistajiin ja minulle alkoi hahmottua millaisia ihmisiä he ovat. Sisustuksen piti henkiä samaa viileän hienostunutta charmanttia tyyliä, Marianne kuvaa. - Juuri ihmislähtöisyys työssäni onkin parasta. Välitön ja avoin tunnelma asiakkaan kanssa koko suunnitteluprosessin ajan luo pohjan hyvälle lopputulokselle.

Rohkaisija ja toppuuttelija

- Moni pelkää, että sisustussuunnittelija arvostelee kotia tai haluaa heittää pois esineitä, joilla on tunnearvoa. Mutta emme tee mitään vastoin tilaajan tahtoa. Marianne kertoo, että usein asunnon omistajat eivät aluksi raaskisi luopua mistään, mutta kun suunnittelussa päästään vauhtiin ja luottamus suunnittelijaan syntyy, he olisivat luopumassa vanhoista tavaroistaan liiankin kevein perustein.

- Silloin suunnittelija joutuukin toppuuttelijan virkaan. Usein uudistus tapaa myös laajeta huoneesta toiseen. Tässäkin talossa on jo uudistettu tätä ennen yläkerran makuuhuone.

Kaikki muutokset ja uudistukset sovitaan yhdessä. - Olen vieraillut tässä kohteessa yli kymmenen kertaa ja kiertänyt sisustusliikkeissä yhdessä perheen kanssa etsimässä uusia, asunnon tyyliin sopivia huonekaluja.

Marianne mukaan uuden kohteen valmistuminen suunnittelusta toteutukseen vie parista viikosta vuoteen ja maksaa keskimäärin 700-1200 euroa per huone. Perheen on joko itse toteutettava muutokset tai etsittävä sopivat remonttimiehet, mutta sisustussuunnittelija etsii tekstiilejä ja sopivia huonekaluja sekä tarvittaessa suunnittelee ja vaikka tilaa uudet mittatilaustyönä tehtävät huonekalut uudistuskohteeseen.

Railakas ja reipas tyylittelijä

Vuonna 2001 T.i.l.a.-ohjelmassa aloittanut Marianne tunsi vetoa sisustussuunnitteluun jo nuorena.
- Katselin lukioaikoina sisustuskuvia ja opin niistä paljon.

Arkkitehdin koulutuksen omaava Marianne hakeutui sisustuksen pariin tehtyään arkkitehtuurin BA-tutkinnon lopputyön Tokiossa. Japanilaisten kyky hallita ulko- ja sisätilan dialogia kiehtoi niin, että palattuaan Suomeen Marianne suoritti taiteen maisterin tutkinnon ja valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Ennen T.i.l.a.-ohjelman pestiään Marianne työskenteli Kodin Ykkösessä tekemässä sisustussuunnitelmia.

- Siellä opin, että usein nainen haluaa sisustaa ja mies saa katsoa vierestä. Itse haluan kuunnella kaikkia asunnon käyttäjiä tasapuolisesti. Kodin täytyy olla omistajiensa näköinen ja tuntua kodilta, Marianne sanoo. Sitä paitsi miehillä on usein hyviä ideoita ja selkeä kanta, kunhan heidät vain saa kertomaan sen.

Teksti ja kuvat: Nina Pinjola

T.i.l.a.-ohjelma MTV3-kanavalla sunnuntaisin, uusinnat tiistaisin

Marianne keskittyy nykyään pelkästään T.i.l.a.-muutoskohteisiin, eikä ota vastaan tilauksia ohjelman ulkopuolelta. Jos harkitset sisustussuunnittelijan käyttöä, kysele sisustusliikkeistä tai vieraile Sisustussuunnittelijat SI ry:n kotisivuilla: www.sisustussuunnittelijat.com.

Tämän jutun muutoskohde on tarkemmin esiteltynä T.i.l.a.-sivuilla.

T.i.l.a.-sivujen kautta voit myös ostaa muutoskohteista tehtyjä videoita.

Lue myös:

    Uusimmat