"Sisunautti" haaveilee uudesta Suomen-matkasta

Amerikkalaisastronautti Tim Kopra osallistuu Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan viimeiseksi jäävään sukkulalentoon ensi syksynä. Vaikka suomalaisista sukujuuristaan tunnettu Kopra on innoissaan tulevasta tehtävästä, harmittelee hän erästä asiaa.

- Ensi vuodesta tulee kiireinen, sillä minut on nimetty uudelle lennolle. STS-133 lento on viimeinen sukkulalento, joten Suomen vierailu keväällä voi olla vaikeaa, Kopra sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

- Odotamme kuitenkin innolla vaimoni ja kahden lapseni kanssa Suomen matkaa.

Tim Kopran isoisä lähti Yhdysvaltoihin Valkjärveltä vuonna 1910. Vaikka Suomessa "sisunautiksi" nimetty Kopra ei itse osaakaan suomenkieltä, hän sanoo olevansa ylpeä sukujuuristaan.

- Kun pääsee yhteyteen suuren suvun ja uuden kulttuurin kanssa, joka on osa omaa syntyperää, se koskettaa syvästi. Juuri niin tunsin, kun vierailimme Suomessa muutama vuosi sitten.

Mies vietti lähes kaksi kuukautta kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä viime kesänä. Vaikka hän oli valmistautunut avaruuslentoonsa vuosia, yllättyi hän silti näkemästään.

-Jokainen päivä oli erilainen ja erittäin mielenkiintoinen. Vietin avaruudessa kaksi kuukautta, mutta sanoin vaimolleni jo neljän päivän jälkeen sen olleen neljän vuoden harjoittelun arvoista. Se oli upeaa aikaa, Kopra kuvailee.

Nasa suunnittelee seuraavaksi miehitettyjä lentoja Kuuhun ja sen jälkeen Mars-planeetalle. Myös Kopra uskoo, että Mars-lennot toteutuvat jossain vaiheessa - tosin tietyin ehdoin.

- Ennen kuin menemme Marsiin, tekniikan pitää kehittyä, jotta sinne pääsee nopeasti. Jos matka kestää 6-9 kuukautta, se on liian kauan. Sinne on päästävä nopeasti, tehtävä tutkimukset Marsin pinnalla ja palattava kotiin joutuisasti.

Katso Jari Porttilan juttu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja