Sissit hyökkäsivät Japanin lähettilään asuntoon Perussa

Raskaasti aseistautuneet sissit pitivät tänään yli 200:ta ihmistä panttivankeina Japanin suurlähettilään asunnossa Perun pääkaupungissa Limassa. Sissit uhkasivat surmata panttivangit, jos Perun hallitus ei vapauta heidän vankilassa olevia tovereitaan. Panttivankien joukossa on useiden maiden korkea-arvoisia diplomaatteja.

Sisseillä saattaa olla hallussaan jopa 490 panttivankia, kerrottiin useiden panttivankien, mm. Perun ulkoministerin allekirjoittamassa viestissä. Tupac Amarun vallankumousliikkeen MRTA:n sissit vaativat Perun presidenttiä Alberto Fujimoria henkilökohtaisesti mukaan kriisineuvotteluihin.

Sissit ilmoittivat aloittavansa vankien surmaamisen Perun ulkoministeristä Francisco Tudelasta, ellei presidentti ala neuvotella heidän kanssaan tunnin kuluessa. Aikaraja kuitenkin umpeutui ilman, että sissit toteuttivat uhkaustaan. Vasemmistolaiset sissit vapauttivat illalla ainakin kaksi panttivankia. Jo aiemmin päivällä he olivat vapauttaneet noin 80 naista ja vanhempaa miestä.

Suurlähettilään asunnolta kuului iltapäivällä Suomen aikaan räjähdys ja sen jälkeen laukauksia, joiden ampujista ei kuitenkaan ollut varmuutta. Sissit olivat aiemmin kertoneet asettaneensa pommeja eri puolille rakennusta. Sissien mukaan asunnossa on haavoittuneita ihmisiä, joita varten tarvitaan lääketarvikkeita. Haavoittuneet ovat ilmeisesti sissejä.

Useat maat vetosivat

Espanja varoitti tänään, että sotilaallisen voiman käyttö tilanteessa voi johtaa verilöylyyn. Myös useat muut maat, joiden kansalaisia on Limassa panttivankeina, vetosivat Peruun kriisin maltillisen käsittelyn puolesta. MRTA:n sissit kertoivat pitävänsä yhä hallussaan 250 panttivankia. Presidentti Alberto Fujimorin mukaan panttivankeja on 200.

Panttivankien joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia. Suomella ei ole suurlähetystöä Perussa, vaan Peruun liittyviä asioita hoitaa Suomen Chilessä oleva suurlähetystö.

Panttivangeiksi jäivät mm. Perun ulkoministeri, maatalousministeri ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja. Japanin ulkoministerin Yukihido Ikedan mukaan panttivankien joukossa on arviolta 60 japanilaista. Lisäksi vankeina ovat mm. Saksan, Itävallan, Kreikan, Kanadan, Kuuban, Etelä-Korean ja Bolivian suurlähettiläät, Puolan ja Espanjan asiainhoitajat ja yksi ranskalaisdiplomaatti.

Fujimorin mukaan sisäministeri Juan Briones Davila käy neuvotteluja sissien kanssa panttivankien vapauttamiseksi. Sissit kuitenkin syyttivät hallitusta taipumattomuudesta neuvotteluissa.

Panttivankidraama alkoi varhain tänään, kun joukko sissejä tunkeutui suurlähettilään asuntoon. Sissit tulittivat asuntoa raketeilla ja käsiaseilla. Hyökkäyshetkellä asunnossa oli meneillään juhlavastaanotto. Sissit salakuljettivat ampumatarvikkeita asuntoon kukkien ja kakun sisällä. Joidenkin tietojen mukaan sissit olivat päässeet vastaanotolle tarjoilijoiksi pukeutuneina.

Hyökkääjiä arvellaan olevan noin 20. He vaativat vankilassa olevien noin 400-500 sissitoverinsa vapauttamista sekä Perun oikeusjärjestelmän muuttamista. Tärkeimpänä sissit sanoivat pitävänsä neljä vuotta sitten vangitun johtajansa Victor Polayn vapauttamista.

Joidenkin vapautettujen panttivankien mukaan sissit toimivat suurlähettilään asunnossa rauhallisesti ja päättäväisesti ja sanoivat olevansa valmiita kuolemaan asiansa puolesta.

Perun toiseksi suurin sissijärjestö

MRTA on Perun toiseksi suurin sissijärjestö heti paremmin tunnetun maolaisen Loistava polku -järjestön jälkeen. MRTA syntyi 1980-luvulla Kuuban vallankumousjohtaja Ernesto Guevaran opetusten pohjalta. Järjestö vakuutti kukistavansa Perun hallituksen. Erään poliisilähteen mukaan MRTA:n päämäärä on yhdistää kaikki Latinalaisen Amerikan sissijärjestöt "kumoamaan sortajien ja riistäjien yhteiskuntaluokka".

Järjestön nimi viittaa Jose Gabriel Condorcanquihin, joka johti intiaanien kansannousua Espanjan kruunua vastaan Perussa 1700-luvun loppupuolella. Condorcanquita kutsuttiin myös Tupac Amaru II:ksi, koska hän polveutui suoraan viimeisestä Inka-johtajasta Tupac Amarusta.

MRTA teki lukuisia pankkiryöstöjä, kidnappauksia ja surmatöitä 1980-luvun puolivälissä. Nykyinen presidentti Alberto Fujimori aloitti sodan sekä MRTA:ta että Loistavaa polkua vastaan 1990-luvun alussa. MRTA:n perustaja Victor Polay Campos pidätettiin 1992 ja hän sai elinkautisen vankeustuomion. Samana vuonna pidätettiin myös Loistavan polun johtaja Abimael Guzman.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat