Mainos

Sissien määräaika umpeutui Makedoniassa

Makedonian hallituksen albaanisisseille antama vetäytymismääräaika kului umpeen kello 13.00.

Sadat Pohjois-Makedonian albaanisiviilit pakenivat aamulla kodeistaan taisteluja, joiden pelättiin alkavan uudelleen iltapäivällä. Makedonian hallitus antoi alkuviikolla albaanisisseille aikaa tähän iltapäivään saakka, johon mennessä sissien oli antauduttava. Kello 13 Suomen aikaa umpeutuvan määräajan ei kuitenkaan uskottu pitävän. Määräajan jälkeen Makedonia aikoi häätää albaanisissit vuorilta laajoilla sotatoimilla.

Hallituslähteet ja länsidiplomaatit kuitenkin arvioivat, ettei Makedonian armeija toteuta suunnitelmiaan siviiliuhrien välttämiseksi. Maan presidentti Boris Trajkovski on kehottanut kylissä asuvia pakenemaan kapinallisten hallussa olevilta alueilta ennen määräajan umpeutumista. Noin 740 siviilin kerrottiinkin paenneen Opajen ja Nikustacin kylistä. Kaikissa alueen kylissä ei kuitenkaan ole sähköä, joten kaikki asukkaat tuskin näkivät televisiossa annettua kehotusta.

Trajkovskin mukaan pakolaisille taataan turvallinen kulku ja kansainväliset tarkkailijat varmistavat pakenevien asiallisen kohtelun poliisin ja armeijan tarkastuspisteillä. Länsi on varoittanut Makedoniaa käyttämästä voimakeinoja. Makedonia on syyttänyt albaanisissejä siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

Vuorilla taisteluja

Makedonian armeija ja albaanisissit ottivat tänään yhteen jo ennen hallituksen määräajan umpeutumista. Näytti siltä, että albaanitaistelijat eivät lopettaisi taisteluja Makedonian hallituksen toiveiden mukaisesti. Armeijan tiedottajan Blagoja Markovskin mukaan albaanisissit avasivat tulen armeijan joukkoja vastaan Slupcanen ja Opajen kylistä. Hän kuvaili sissien iskuja rajuimmiksi kahteen viikkoon.

-Terroristit tulittivat automaattiasein ja kranaatein. Vastasimme tarvittavalla tykistövoimalla, sanoi Markovski. Albaanitaistelijat iskivät myös Kfor-rauhanturvasotilaita vastaan Kosovon itäosassa torstaina. Yhteenotossa loukkaantui viisi albaania ja yksi otettiin kiinni, sanoi amerikkalaisista ja venäläisistä koostuvan Kfor-joukon tiedottaja Pristinassa.

Suomalainen KFOR-joukkojen kapteeni Ilpo Ylä-Käpölä Skopjen lentokentältä tilanteen olevan suhteellisen rauhallinen.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.