Mainos

Sissien ja armeijan välillä uusia taisteluita Filippiineillä

Panttivankeja Jolon saarella pitävien Abu Sayyaf-muslimisissien ja Filippiinien armeijan välillä sattui sunnuntaina uusi yhteenotto. Filippiinien hallituksen pääneuvottelijan Nur Misuarin edustajan mukaan ammuskelu alkoi aamulla ja jatkui vielä iltapäivällä. Misuarin edustajan mukaan sekä sissejä että sotilaita haavoittui, mutta tarkoista lukumääristä ei ollut tietoa.

Filippiinien armeija on ottanut jälleen yhteen sissien kanssa


Paikallisen tv-aseman kameramies kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä, että panttivankien olinpaikan lähistöä pommitettiin. Kameramiehen mukaan pommitus iskeytyi 500-1000 metrin päähän panttivankien olinpaikasta. Toistaiseksi on epäselvää, kuka on pommituksen takana.

Puhelimitse tavoitettu Suomen hallituksen erityisedustaja, ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Holger Rotkirch sanoi sunnuntaina, ettei hän ollut kuullut mitään ammuskeluista. Rotkirch kertoi myös, ettei Filippiinien presidentin Joseph Estradan tiedotustilaisuudessa ollut kerrottu mitään asiasta. Rotkirch kertoi myös, että konsuli Maija Korhonen Suomen Manilan suurlähetystöstä on tapaamassa Filippiinien hallituksen erityisedustajaa Nur Misuaria.

Solana lähtee Filippiineille

Javier Solana

EU vahvisti lähettävänsä Javier Solanan Filippiineille. Unionin ulkopolitiikan johtaja Solana lähtee Manilaan todennäköisesti jo huomenna. Solanan on määrä välittää Filippiinien hallitukselle EU:n yhteinen kannanotto, jossa korostetaan panttivankien turvallisuuden säilyttämistä.
EU-maiden ulkoministerit päättivät asiasta epävirallisessa kokouksessaan Azoreilla myöhään lauantai-iltana. Filippiineillä on panttivankeina kahden suomalaisen lisäksi myös mm. Saksan ja Ranskan kansalaisia.

Filippiinien presidentti eri linjoilla

Filippiinien presidentti pelkää EU:n toimien hyödyttävän panttivankien ottajia. Presidentti Joseph Estrada sanoo, että islamilaiset ääriainekset saattavat rohkaistua, jos EU lähettää ulkopoliittisen neuvonantajansa Filippiineille. Estradan mielestä sieppaajat hyötyvät sitä enemmän mitä laajemmin tapaus saa julkisuutta.

Filippiinien on määrä tänään lähettää Jolon saarella 3000 lisäsotilasta jo paikalla olevian 2000 sotilaan lisäksi. Sotilaat ovat saartaneet panttivankileirin viidakossa.

Viranomaisten mukaan panttivankien tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia; kaikki 21 vankia ovat elossa. Tosin pitkään trooppisessa ilmastossa vankina olo on heikentänyt vankien kuntoa.

Muslimisissit sieppasivat vangit kaksi viikkoa sitten Filippiineillä. Joukossa on kaksi suomalaista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.