Mainos

Sisävesillä poikkeuksellisen paljon levää

Järvillä eri puolilla Suomea on havaittu ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon sinilevää. Runsaita sinilevähavaintoja on tehty eri puolilla maata aina Lappia myöten.

- Levätilanne voi jatkua huonona useita viikkoja, jos sääolot pysyvät suotuisina, arvioi biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sisävesien 277 havaintopaikasta 67 järvellä havaittiin sinilevää.

- Sinilevähavaintoja on tullut koko maasta. Runsaita leväesiintymiä on Kajaania myöten ja pohjoisin paikka, mistä on levähavaintoja on Ranua, kertoo Karjalainen.

Useita syitä levien kasvuun

Syitä levien runsastumiseen on useita. Yksi selitys on sateiden lisääntyminen.

- Sateiden mukana ravinteet valuvat järviin ja tuovat leville lisää ravintoa, kuvailee Karjalainen.

Toinen syy on syksyisin tapahtuva veden kerrostuneisuuden muuttuminen.

- Viilenevä pintavesi sekoittuu pohjien kylmemmän veden kanssa ja pohjan ravinteet pääsevät pintaveteen. Leväkesä oli rauhallinen ja sen takia pohjille on nyt kertynyt tavallista enemmän ravinteita. Nyt kun on ollut lisäksi lämmintä, se edistää levien kasvua entisestään, selittää Karjalainen.

Sitä ei tiedetä, kuinka poikkeuksellisia runsaat sinileväesiintymät tähän aikaan vuodesta ovat. Aiemmin sinileväseurantaa ei ole tehty enää syyskuussa. Sinileväpitoisessa vedessä uimista ei suositella eikä vettä pitäisi käyttää talous- tai saunavetenä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.