Mainos

Sisävesien jäät poikkeuksellisen heikkoja

Etelä-Suomen ja Selkämeren rannikkojäät ovat haurastuneet ja sulaneet osin pois. Lauhan talven takia myös sisävesien jäät jäävät tänä vuonna poikkeuksellisen heikoiksi. Sisävesillä ei suuria muutoksia jäänpaksuudessa ja -laajuudessa ole viime viikkoina tapahtunut.

Apulaistutkija Patrick Eriksson Merentutkimuslaitoksen jääpalvelusta kertoo, että merialueilla jäätä on tavallisesti tähän aikaan vuodesta Selkämeren pohjoisosaan asti. Nyt Selkämerellä on saaristossa vain paikoin ohutta jäätä. Normaalisti Perämeri on kokonaan jään peitossa, mutta nyt vain puolet siitä on jäässä.

- Perämeren ulappajäät puolestaan ovat ajelehtineet Ruotsin rannikon edustalle, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan on mahdollista, että Perämeren jääpeite kasvaa vielä.

- Alueelle on luvassa pakkasia. Kuinka kovia pakkaset ovat ja miten paljon ne pääsevät jäätä laajentamaan, on vielä kysymysmerkki.

Helsingissä on tänä talvena kunnon jäätä ollut vain lyhyinä jaksoina merenlahdissa.

- Niin paljon jäätä ei ole ollut, että havaitsijamme olisi käynyt Pohjoissatamassa mittaamassa. Tämä on poikkeuksellista. En muista sellaista talvea, etteikö Helsingissä olisi jäätä mitattu, Eriksson muistelee.

Sisävesien jäät eivät enää kasva

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Maria Reunan mukaan sisävesien jäät eivät enää vahvistu. Edelliset jäänpaksuusmittaukset on tehty 28. helmikuuta ja 10. maaliskuuta. Mittausten välillä ei muutoksia juurikaan tapahtunut.

-Suurimmat muutokset tapahtuivat Kilpisjärvellä, jossa jää oheni kymmenen senttiä, ja Oijärvellä, jossa jää paksuni saman verran. Muualla muutokset olivat nollasta kahteen senttiä, Reuna sanoo.

Sisävesistä vain Inarin ulapalla on normaalin vahvuinen jääpeite, etelässä jäädään jopa 30 senttiä keskiarvosta. Osassa Etelä-Suomen pienistä järvistä ei ole päästy tekemään mittauksia koko talvena heikon jäätilanteen vuoksi.

Reuna uskoo, että jäille muodostuu nyt niin sanottua kohvaa. Kohvajää syntyy teräsjään päälle, kun pinnalle kertynyt lumisohjo ja vesi jäätyvät. Kohvajää on petollista, sillä se on teräsjäätä heikompaa ja pehmeämpää.

- Ilmat ovat olleet lämpöiset, joten jäille on muodostunut lumisohjoa. Nyt kun pakastaa, siitä tulee kohvajäätä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.