Mainos

Sisävedet lämmenneet pohjoisessa

Tavallista viileämpiä sisävedet ovat Etelä- ja Keski-Suomessa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Pohjois-Suomessa pintavesien lämpötila on nyt 12-16 astetta eli pari astetta tavallista lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosissa vedet ovat

puolestaan pari astetta keskimääräistä viileämpiä, 14-17 asteen tienoilla.

Vesi on nyt siis suurin piirtein yhtä lämmintä Inarijärvessä ja Näsijärvessä. Poikkeuksen maan pohjoisosassa tekee Käsivarren Lapissa Kilpisjärvi, jonka lämpötila on vain 6 astetta.

Alkukesästä vesien lämpötilat vaihtelevat vuosittain paljon. Juhannuksena sisävedet ovat tilastoiden mukaan maan etelä- ja keskiosissa olleet tyypillisesti 15-18-asteisia ja pohjoisessa 10-15 asteen vaiheilla. Lämpimimmillään vesi on ollut juhannuksena 24-asteista.

Edellisen kerran hyvin lämpöisistä vesistä saatiin nauttia Etelä-Suomessa 1999. Erittäin viileitä järvivedet olivat 1982, jolloin vesi oli etelässäkin paikoin vain 11-asteista.

Lapissa veden lämpötila on lämpimimpinä kesinä noussut juhannuksen tienoilla 20 asteen tienoille. Kylmimpinä vuosina vedet ovat jääneet alle 7-asteisiksi. Vielä kylmempää vesi on ollut Kilpisjärvessä, joka on juhannuksena jään peittämä noin kerran neljässä vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.