Mainos

Sisäpiirien osaketiedot Internetiin

Suomessa siirrytään sisäpiiriläisten omistusten julkistamisessa maailmassa ainutlaatuiseen avoimuuteen, kun osa arvopaperikeskuksen sisäpiirirekisteristä siirretään Internetiin. Ensimmäisessä vaiheessa vielä tämän vuoden aikana Internetistä on seurattavissa arvopaperivälittäjien osakeomistuksen muutoksia.

Johtaja Heikki Sirve Arvopaperikeskuksesta sanoo järjestelyn olevan ainutlaatuista maailmassa. Vastaavanlaista sisäpiirirekisterin Internetin kautta tapahtuvaa julkisuutta ei ole vielä toteutettu muualla. -Ruotsissa sikäläinen rahoitustarkastus ylläpitää vähän vastaavanlaista rekisteriä, mutta siellä Internetin kautta näkee vain päivittäin tehdyt muutokset, sanoi Sirve.

Sirven mukaan Internetiin siirron rakentamisessa ollaan nyt niin sanotussa määrittelyvaiheessa, joka saadaan viedyksi loppuun kesäkuun puoliväliin mennessä. Tämän jälkeen seuraa järjestelmän tekninen toteutusvaihe. Tavoitteena on, että Arvopaperivälittäjien yhdistyksen osio olisi vielä tämän vuoden aikana nähtävissä Internetissä.

Toiminnanjohtaja Markku Savikko Arvopaperivälittäjien yhdistyksestä sanoo yhdistyksen sitoutuneen maksamaan järjestelystä oman osuutensa. Savikko korostaa Internet-projektin tapahtuvan ns. itsesääntelyn puitteissa ja vapaaehtoisesti, mutta nimeää edellisen hallituksen toisen valtiovarainministerin Jouko Skinnarin (sd) hankkeen kummisedäksi.

Skinnarin asettama ja arvopaperimarkkinoiden pelisääntöjen selkiyttämistä pohtinut työryhmä esitti viime vuoden lopulla muun muassa kaikkien sisäpiirirekisterien liittämistä automaattiseen Sire-järjestelmään ja rekisterien viemistä Internetiin. Työryhmän mukaan myös sisäpiirisäännösten rikkojat voitaisiin julkistaa Internetissä.

Lainsäädäntöneuvos Martti Anttinen valtiovarainministeriöstä sanoo välittäjien olevan ensimmäinen vaihe sisäpiirirekisterien siirrossa Internetiin. Ensi vuonna Internetin kautta tapahtuvaa julkisuutta on tarkoitus laajentaa edelleen. Kaikkiaan sisäpiirirekistereissä on tällä hetkellä noin 14 500 henkilöä. Anttisen mukaan Internet on myös hyvä ratkaisu sääntöjen noudattamisen ja valvonnan kannalta. Internetin kautta julkisuus lisääntyy ja tätä kautta paine noudattaa sovittuja sääntöjä kasvaa.

Sisäpiiriohje ennen kesää

Anttisen johdolla työskennellyt työryhmä lähti siitä, että ala itse laatisi pelisäännöt sisäpiiriläisten kaupankäynnille, kaupankäynnin valvonnalle ja sääntöjen laiminlyöntien seuraamuksille. Arvopapereiden liikkeeseenlaskijoiden, keskuskauppakamarin, teollisuuden työnantajien, arvopaperivälittäjien, pörssin ja pankkiyhdistyksen edustajat ovat jo ennen kesää saamassa valmiiksi oman sisäpiiriohjeen.

Lainsäädännön sisällön ja hyvän arvopaperikauppatavan määrittelyn lisäksi ohjeessa on tarkoitus täsmentää sisäpiiriin kuuluvien henkilöiden piiriä ja annetaan selkeitä ohjeita yhtiöille ja sisäpiiriläisille menettelytavoista ja ns. hankekohtaisista sisäpiirirekistereistä. Anttisen mukaan eräs mahdollisuus on myös rajoittaa sisäpiiriläisten kaupankäyntiä tiettyinä aikoina, esimerkiksi tulosjulkistamisten yhteydessä.

Ohjeessa määriteltäneen tarkemmin, ketkä ovat sisäpiiriläisiä. Siinä sisäpiiriläisten joukkoa laajennettaneen yhtiön itsensä määrittelemiin sisäpiiriläisiin eli sellaisiin henkilöihin, jotka käytännössä saavat tietoonsa sisäpiiritietoa. Toisaalta joukosta voitaisiin Anttisen mukaan karsia pois esimerkiksi pankkien toimihenkilöt, jotka eivät käytännössä saa sisäpiiritietoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.