Mainos

Sisäministeristä utvan pysyvä jäsen

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) pysyvä kokoonpano laajenee.

Sisäministeristä tullee vastedes valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utvan) vakinainen jäsen. Tämä muutos liittyy utvan toimenkuvan laajentamiseen. Ministeriöiden kansliapäälliköistä koostuva työryhmä ehdottaa, että valiokunnan käsittelyyn tulevat myös sisäiseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Työryhmä on jättänyt esityksensä sisäministeri Kari Rajamäelle.

Alkujaan työryhmässä oli lähtökohtana, että myös oikeusministeri olisi valtioneuvoston ohjesäännön perusteella mukana aina valiokunnan kokoonpanossa. Itse valiokunnan mielipiteeksi kuitenkin tuli, että oikeusministeri voisi olla mukana kokoonpanossa vain erikseen määrättynä. Rajamäki ja oikeusministeri Johannes Koskinen tosin ovat nykyisin valiokunnan jäseniä.

Nykyisin valiokunnassa ovat mukana pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri, muut ulkoministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyt ministerit sekä kolme muuta valtioneuvoston jäsentä. Työryhmän ehdotuksen mukaan siis nykyisten lisäksi sisäministeri olisi vastedes valiokunnan jäsen suoraan valtioneuvoston ohjesäännön perusteella. Lisäksi jäseniksi määrättäisiin enintään kolme muuta ministeriä.

Utvan tehtävien laajentaminen sisäisen turvallisuuden asioihin perustuu siihen, että näillä asioilla on yhtymäkohtia ulkosuhteisiin ja turvallisuuspolitiikkaan. Nykyisin valiokunta käsittelee valmistelevasti tärkeitä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja Suomen ulkovaltasuhteisiin liittyviä asioita. Asialistalla ovat myös tärkeät kokonaismaanpuolustusta käsittelevät asiat.

Utva on yksi lakisääteisistä ministerivaliokunnista. Useimmiten valiokunta kokoontuu yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Valiokunnan pöytäkirjat ovat salaisia. Varsin usein kokouksissa käsitellyistä asioista kuitenkin tiedotetaan.

Komiteakin laajenee

Sisäisen turvallisuuden seuranta ja yhteensovittaminen tulisi esityksen mukaan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen komitean tehtäväksi. Siksi komitean kokoonpanoa tulisi vahvistaa sisäisestä turvallisuudesta vastaavien ministeriöiden edustajilla. Komitean pysyviksi jäseniksi tulisi määrätä oikeusministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköt ja poliisiylijohtaja. Ensisijaisena vaihtoehtona työryhmä esittää, että komitean puheenjohtajana olisi valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri.

Vaihtoehtoisena menettelynä työryhmä esittää, että puheenjohtajana toimisivat vuorovuosin sisäasianministeriön ja puolustusministeriön kansliapäälliköt. Hallitus teki periaatepäätöksen sisäisen turvallisuuden ohjelmasta viime syyskuussa. Ohjelmaa käsitellessään hallitus päätti iltakoulussaan asettaa kansliapäällikkötyöryhmän laatimaan ehdotuksen siitä, miten ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan työtä laajennetaan niin, että se ulottuu sisäisen turvallisuuden ohjelman toimeenpanon seurantaan. Työryhmän puheenjohtajana on ollut sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.