Mainos

Sisäministeriö toppuuttelee keskustelua vartijoiden poliisivaltuuksista

Sisäministeriöstä toppuutellaan vartijoille kaavailluista poliisivaltuuksista syntynyttä keskustelua.

Aamulehti kertoi tänään, että vartijan oikeuksien laajentamista poliisin tontille on tarkoitus ryhtyä valmistelemaan sisäministeriössä. Jatkossa vartijoille voisi tulla oikeus tarkastaa kiinniotetun paperit ja tavarat esimerkiksi näpistyksessä.

Sisäministeriön poliisijohtaja Jorma Toivanen myöntää, että ministeriössä ollaan kokoamassa asiantuntijatyöryhmää tarkastamaan muun muassa vartijoita koskevaa, yksityisen turva-alan osittain vanhentunutta lainsäädäntöä.

Sen sijaan lehden esittämät johtopäätökset ovat Toivasen mielestä turhan yksityiskohtaisia ja liian pitkälle vietyjä.

- Lainsäädännön tarkastuksen yhteydessä joitakin vartijoilla olevia oikeuksia joudutaan tarkentamaan. Miten ja millä tavalla, se on sitten työryhmän asia, Toivanen sanoo.

- Se on kuitenkin fakta, että vartijoille ei kaavailla poliisin toimivaltuuksia.

Poliklinikoiden vartijoille kaivataan lisää valtuuksia

Toivasen mukaan pohdinta koskee ennemminkin joitakin kohteita, joissa pitäisi olla järjestyksenvalvojia, mutta joissa nykylain mukaan tämä ei ole mahdollista.

Ongelmakohteiksi hän nimeää sairaaloiden poliklinikat. Nykyisen järjestyslain mukaan poliisin valtuuttamia järjestyksenvalvojia saa asettaa vain julkisiin liikennevälineisiin, asemille ja kauppakeskuksiin.

Sairaaloissa työskentelevillä vartijoilla ei puolestaan ole paljon jokamiehen oikeuksia kummoisempia valtuuksia. Järjestyksenvalvojina heillä olisi laajemmat toimivaltuudet puuttua esimerkiksi järjestyshäiriöihin.

Sisäministeriö on lähettänyt muihin ministeriöihin kirjelmän, jossa niitä on pyydetty nimeämään omat ehdokkaansa turva-alan lainsäädäntöä pohtivan työryhmän jäseniksi. Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) on tarkoitus nimetä työryhmä syksyyn mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.