Mainos

Sisäministeriö harkitsee poliisien sponsoroinnin selvittämistä

Poliisijohtaja Kari Rantama sisäasiainministeriöstä on huolissaan sponsoroinnin ja lahjoman ristiriidasta. Poliisijohtaja Rantama viittaa sisäministeriön hyllyttämään rikosylitarkastaja Keijo Suuripään virasta pidättämiseen puuttumatta sen yksityiskohtiin.

Rantama huomauttaa, että Suuripään asian yksityiskohdista ei voi tiedottaa tutkinnan kestäessä esitutkintalain mukaan kukaan muu kuin tutkinnanjohtaja, joka on kihlakunnansyyttäjä Helinä Lehtinen. Näin Rantama ei voi vahvistaa mm. julkisuuteen tulleita tietoja väärillä kilvillä maahantuodusta ralliautosta. Periaatteellisella tasolla asian ympärillä olevista asioista Rantama sen sijaan suostuu puhumaan.

Poliisissa ei mielletty rikosta

-Tämän tapauksen valossa näyttäisi siltä, että poliisissa ei ole mielletty poliisirallin sponsorointiin sisältyvän mitään rikosta. Kun se sitten on esitelty syyttäjäviranomaisille, on menettelytapa ylittänyt lahjomarikoksen esitutkintakynnyksen. Tämä ristiriita täytyy jo yleisen uskottavuuden vuoksi selvittää poliisihallinnossa, toteaa poliisijohtaja Rantama.

-Jos se vaatii ohjaamista, niinkuin minusta tämän asian kokemusten perusteella rupeaa tuntumaan, asia on selvitettävä laajemminkin ja ohjeistettava, arvioi Rantama. Hän muistutti, että kun poliisin hankintapuolella puhutaan mistään vähän merkittävästä ja markkamääräisesti huomattavasta hankinnasta, niin niistä järjestetään hankintakilpailu - tarvittaessa EU:n laajuisesti.

-Siellä ei yksittäisen virkamiehen taikka edes poliisijohtajan päätös ole painamassa. Näin mielikuva poliisin riippuvuussuhteesta johonkin isoon yritykseen on väärä, Rantama painottaa.
-Yksityiskohtiin menemättä, tässäkin tapauksessa on käytetty sponsorointitapoja, jotka eivät välttämättä sponsoroinnin antajan puolella näytä sen kummallisemmalta kuin mikään muukaan yrityksen vastaava menettely. Toisella puolella sitten syyttäjä arvioi sponsoroinnin lahjomarikoksen puolelle, selvittää poliisijohtaja Kari Rantama sisäministeriön poliisiosastolta.

Kihlakunnansyyttäjältä kirjallinen selvitys

Kihlakunnansyyttäjä Helinä Lehtinen antoi myöhemmin tänään kirjallisen selvityksen rikosylitarkastaja Keijo Suuripään rikosepäilyssä. Hän toimii valtakunnansyyttäjän määräämänä tutkinnanjohtajana asiassa.

-Olen katsonut, että rikosylitarkastaja Keijo Suuripään asiassa on esitetty sellaisia seikkoja, että asiassa tulee suorittaa esitutkinta sen seikan selvittämiseksi, onko asiassa tapahtunut rikos ja selvittää myös syylliseksi epäiltyjen oikeusturvan kannalta, ovatko heihin kohdistetut epäilyt aiheettomia vai aiheellisia, toteaa tutkinnanjohtaja lyhyessä tiedotteessaan. Lehtinen toteaa vielä, ettei hän tutkinnallisista syistä voi tiedottaa asiasta tällä hetkellä enempää.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.