Mainos

Sisäministeriö esittää viisumipakkoa slovakeille

Sisäministeriö on tehnyt ulkoministeriölle esityksen Slovakian kansalaisten viisumipakon palauttamiseksi. Viisumipakolla halutaan padota turvapaikkaa hakevien Slovakian romanien tulo Suomeen.

-Määrä ei ole kansainvälisessä vertailussa korkea, mutta tulovirta on ollut kahdeksan-yhdeksän viime viikkoa jatkuva, sisäministeri Kari Häkämies perustelee viisumipakkoesitystä. Hän muistuttaa myös siitä, että viisumipakko oli voimassa neljä kuukautta jo viime vuonna. Sen päätyttyä turvapaikkaa anovia romaneita alkoi jälleen saapua Suomeen. Viime viikolla heitä tuli nelisenkymmentä.

Muodollisesti viisumipakon asettaminen etenee sisäministeriön esityksenä ulkoministeriölle, jolla puolestaan on esitysoikeus valtioneuvostolle.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että viisumiasiaa valmistellaan ministeriön passi- ja viisumiyksikössä. Tarkoitus on, että esitys tulisi valtioneuvoston istuntoon torstaina. Tällöin asian olisi mahdollista edetä perjantaina presidentin esittelyyn.

Lainmuutos tässä kuussa hallituksen iltakouluun


Häkämiehen mukaan Slovakian romanien tapaus osoittaa sen, että ulkomaalaislakimme ei ole oikeanlainen.

-Viisumipakko on erittäin raskas ase, joka kohdistuu pääosin muihin ihmisiin kuin niihin, jotka sen tarpeen ovat aiheuttaneet. Häkämies sanoo yhtyvänsä tässä tapauksessa Slovakian suurlähettilään kantaan. Hän on toivonut Suomelta nopeampia turvapaikan käsittelymenettelyjä.

Tapaus osoittaa Häkämiehen mielestä sen, että ulkomaalaislain muutoksella on selvä kiire. Se on näillä näkymin tulossa valtioneuvoston iltakouluun vielä tässä kuussa, 26. päivä. Uudistuksella halutaan katkaista turhiksi katsottuja turvapaikkavalituskierteitä. Olennainen muutos olisi se, että ulkomaalaisviraston turvapaikkapäätös olisi sellaisenaan täytäntöönpantavissa, kun turvapaikanhakija tulee turvalliseksi katsotusta maasta. Nykyisellään turvapaikka-asian käsittely vie nopeimmillaankin valituksineen 5-16 kuukautta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.