Sisäministeri Räsänen huolissaan vanhuksista

Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä vanhuspalvelulaki voi tarvita kiristämistä. Räsänen puhuu asiasta Savon Sanomien haastattelussa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan vanhusten kaltoinkohtelu on Suomessa liian yleistä. Hän viittaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastoon, jonka mukaan lähes 30 prosenttia ikääntyneistä naisista on kokenut kaltoinkohtelua.

Räsänen pitää mahdollisena, että väestön ikääntyessä vanhusten kaltoinkohtelu tulee vain lisääntymään.

Sisäministeri harkitsisi vanhuspalvelulain muuttamista lähemmäs lastensuojelulakia.

Näin terveyden- tai sosiaalipuolen ammattilainen voisi kertoa kaltoinkohteluepäilyistään poliisille.

– Sen lisäksi henkirikoksen uhreina kuolee vuosittain kymmenkunta yli 65-vuotiasta. Nämä ovat isoja lukuja, Räsänen toteaa.

Tilastokeskuksen julkaiseman "Poliisin tietoon tullut rikollisuus" -tietokannan mukaan ikäihmisiin kohdistunut perheväkivalta on lisääntynyt lähivuosina.

Vuonna 2009 poliisin tietoon tuli noin 260 yli 60-vuotiaisiin kohdistunutta perheväkivaltatapausta, kun vuonna 2013 luku oli jo 407.

– Siihen sisältyy tiettyjä ongelmia, että ilmoitusta ei tehdä poliisille. Nykyään vaikka ilmoitus tehtäisiin, viranomainen ei voi tietää, johtaako se mihinkään, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin sama koski myös lasten pahoinpitelyepäilyjä: esimerkiksi koulusta saatettiin tehdä vaikka kuinka monta ilmoitusta epäillyistä pahoinpitelyistä, mutta mistään ei tullut tietoa takaisin eivätkä tapaukset välttämättä edenneet poliisille.

– Kaikkein räikeimmin tämä näkyi Vilja Eerikan kohdalla. Poliisi ei saanut missään vaiheessa tietoa tilanteesta. Vanhusten kohdalla voi olla sama tilanne.

Räsänen harkitsisikin, pitäisikö ilmoitusvelvollisuus poliisille lisätä myös vanhuspalvelulakiin.

- Toisaalta uusi lainsäädäntö on ollut voimassa vasta niin vähän aikaa, että ensin on seurattava, kuinka se toimii.

"Ei mahdotonta"

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei täysin tyrmää Räsäsen ajatusta.

Hänen mielestään olisi silti tarkkaan harkittava, missä kulkisi raja, jolloin terveyden- tai sosiaalipuolen ammattilainen voisi paljastaa virkasalaisuuden, eli kertoa epäilyistään poliisille.

– Tällä hetkellä esimerkiksi lääkäreillä on salassapitovelvollisuus, ellei epäilyssä ole rikos, josta voi saada kuusi vuotta vankeutta. Näin ollen lääkäri ei saa tehdä ilmoitusta vaikkapa pahoinpitelystä.

Tolvasen mukaan myös sosiaalipuolella virkavelvollisuussäädökset estävät ilmoittamisen poliisille. Lainsäädäntö on toki muutettavissa.



Lue myös:

    Uusimmat