Mainos

Sisäministeri: Kotoutuminen parantaa turvallisuutta

Sisäasiainministeri Anne Holmlundin (kok) mukaan maahanmuuttajanuorten hyvä kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan parantaa Suomen sisäistä turvallisuutta. Holmlundin mukaan maahanmuuttajanuoret ovat alttiita rikoskierteelle.

- Jo nyt on havaittavissa, että ulkomaalaistaustaisten erityisesti nuorten tekemät rikokset ovat lisääntyneet Suomessa. Syrjäytymisen lisääntyminen saattaa johtaa asenteiden kovenemiseen etnisiä vähemmistöjä kohtaan sekä eriytyneiden alakulttuurien syntymiseen, sisäministeri Anne Holmlund totesi tänään poliisin ulkomaalaisasioiden seminaarissa Helsingissä.

Holmlundin mukaan maahanmuuttajanuoret ovat varsin haavoittuvassa asemassa uuteen yhteiskuntaan muuttaessaan ja heidän tarpeensa pitäisi huomata ja hoitaa kokonaisvaltaisemmin. Nuorten oppimisvaikeuksiin kytkeytyy usein käyttäytymishäiriötä, masennusta, sopeutumattomuutta, traumatisoitumista ja ongelmia perheen kanssa.

- Kunnissa tulee kehittää ja järjestää maahanmuuttajanuorille räätälöityä neuvonta- ja ohjaustoimintaa. Lisäksi on tärkeää varmistaa henkilöstön osaaminen ja perehtyneisyys maahanmuuttajakysymyksiin. Viranomaisilta edellytetään maahanmuuttajaväestön tarpeiden tunnistamista ja huomioon ottamista kaikilla hallinnon sektoreilla ja tasoilla, sanoi Holmlund.

Miten turvapaikanhakijan ikä määritellään?

Lisäksi Holmlund haluaa tarkentaa turvapaikanhakijoiden iänmääritykseen liittyviä säädöksiä.

Nyt teetetyt iänmääritykset ovat olleet vapaaehtoisia ja perustuneet alaikäisen ja edustajan suostumukseen. Ulkomaalaislaissa tai muussakaan laissa ei ole testien teettämiseen oikeuttavaa säännöstä. Asiantilan pikaiseksi selvittämiseksi sisäministeriö on jo ryhtynyt toimenpiteisiin.

- Turvapaikanhakijan oikeusturvan kannalta iänmääritys on hyvin merkityksellinen asia. Sen tuloksesta suurelta osin riippuu, kohdellaanko häntä lapsena tai nuorena, ja sovelletaanko hänen kohteluunsa näin ollen niitä lukuisia kansainvälisten sopimusten määräyksiä, jotka on laadittu nimenomaan lasten ja nuorten suojelemiseksi, Holmlund kertoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.