Sirkka Hämäläinen: Paluu markkaan olisi itsemurha

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen pitää toiveita markan paluusta harhaisena utopiana. Huomenta Suomen Torstaikabinetissa vieraillut Hämäläinen muistuttaa, että Suomi liittyi euroalueeseen, koska pienenä markka-maana se olisi ollut vain lastu laineella.

- Utopia siitä, että me voisimme kauhean paljon ihan yksinämme hoitaa asioita, on harhaa.

Hämäläisen mielestä eurosta luopuminen olisi varmin tapa tuhota talous täydellisesti.

- Se olisi teknisestikin aikamoinen itsemurha. Ei siinä ole kysymys vain setelien painamisesta vaan kaikkien laskenta- ja kirjanpitojärjestelmien ja kansainvälisten yhteyksien rakentamisesta.

Pöljät markkinat

Euroalueen kriisissä isoimmat pettymykset liittyvät tilastoja vääristelleeseen Kreikkaan mutta myös löperöihin markkinavoimiin.

- Markkinat ovat olleet harvinaisen tyhmät. Luokituksia alennetaan vasta nyt, kun on jo monta vuotta puhuttu EU-tasolla, että valtiot ovat ongelmissa.

Hämäläinen luottaa, että euroalue toipuu kriisistä, jos poliitikot onnistuvat palauttamaan markkinoiden luottamuksen. Keinona on jämäkkä kuri, keskitetty ohjaus, sitovat säännöt ja rangaistukset.

- Uskon, että taloudessa on aikamoista dynamiikkaa sisällä, jos usko euroalueeseen palautetaan.

Hämäläisen patistaa hallituksia keskittymään omaan rooliinsa kriisin ratkaisussa.

- Euroopan keskuspankki ei voi tehdä julkisen talouden eikä muiden talouspolitiikan lohkojen tehtäviä. EKP on enemmän palokuntatoimintaa ja sitten pitkällä aikavälillä uskottavuus on tämä vakaa rahan arvo.

Lue myös:

    Uusimmat