Sipoonkorven polkujen ja palvelujen suunnittelu alkaa

Sipoonkorven vajaa vuosi sitten perustetun kansallispuiston reittien ja palvelujen suunnittelu on alkamassa. Metsähallitus aikoo suunnitella alueen käyttöä yhteistyössä asukkaiden, yhdistysten ja muiden sidosryhmien kanssa.

- Haluamme ohjata kävijät tietyille puiston alueille ja toisaalta säästää arempia alueita liialta kulutukselta, kertoo suunnitteluryhmää vetävä erikoisuunnittelija Arja Halinen Metsähallituksesta.

Metsähallitus järjestää tällä viikolla yleisötilaisuuksia, joissa kerätään ideoita kansallispuiston käytön suunnitteluun.

- Odotamme ihmisiltä ajatuksia esimerkiksi siitä, millaisia palveluja alueelle toivotaan. Vinkkejä toivotaan myös opastettujen polkujen, keittokatosten, tulentekopaikkojen ja puiston sisäänkäyntien sijoituspaikoista, luettelee Halinen.

Uuden kansallispuiston kävijämäärä kasvaa vauhdilla

Sipoonkorven kävijämäärä on kasvanut huimaa tahtia. Vuonna 2010 kävijöitä oli 51 000. Viime vuonna määrä nousi jo 75 500: een. Jo nyt 20 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Sipoonkorpi on kävijämäärältään Suomen 7. suurin kansallispuisto. Sipoonkorvesta saattaa tulevaisuudessa tulla Suomen suosituin kansallispuisto.

Sipoonkorven suunnitelmien pitäisi olla valmiita vuoden kuluttua. Tarvittavien reittien ja palvelujen rakentamiseen kuluu aikaa arviolta 3-4 vuotta. Jo tänä vuonna puiston rajat merkitään maastoon ja opasteita parannetaan.

- Kesän alussa parkkipaikkojen lähelle tulee opastauluja, joissa on alueen kartta. Netissä on myös saatavilla Sipoonkorven esite, kertoo erikoissuunnittelija Tiina Niikkonen Metsähallituksesta.

Sipoonkorvesta on tähän mennessä löytynyt noin 80 uhanalaista tai silmälläpidettävää lajia. Niiden säilyttäminen pitää sovittaa yhteen retkeilyn kanssa. Lisähaasteita tuo se, että Sipoonkorven kansallispuisto on kooltaan pieni, vain 1 857 hehtaaria.

- Pienen kokonsa takia Sipoonkorpi on ensisijaisesti päiväretkikohde. Toki esimerkiksi partiolaiset voivat myös yöpyä alueella, kertoo Tiina Niikkonen.

Lue myös:

    Uusimmat