Sipoo pelkää talouden kurjistumista

Sipoossa uskotaan edelleen vankasti, että valtioneuvoston kesällä tekemä alueliitospäätös kaatuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Sipoon laskelmat Helsingin alueliitossuunnitelmien varalle ovat karut. Jos Sipoo menettää alueitaan Helsingille, se merkitsee kunnan laskelmissa neljän prosenttiyksikön korotustarvetta kunnallisveroon. Uusi vero olisi tällöin ennätyksellinen 22,75. Verotulot vähenisivät kymmenisen miljoonaa euroa vuodessa, kun hyvätuloisia sipoolaisia siirtyisi Helsingin puolelle.

Moinen korotus ei kunnanvaltuuston puheenjohtajan Kristina Lyytikäisen (r.) mukaan olisi mahdollinen.

-Palveluita supistetaan jo lähivuosina, jos menetämme alueita ja asukkaita Helsingille. Lisäksi meidän pitäisi lisätä lainanottoa, se on selvä.

Sipoossa uskotaan edelleen vankasti, että valtioneuvoston kesällä tekemä alueliitospäätös kaatuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO). Lyytikäisen mukaan kunnan ensi vuoden talousarvio perustuukin Sipoon pysymiselle ennallaan. Kunta suunnittelee kaavoittavansa uusia, isoja asuinalueita ja parantavansa liikenneyhteyksiä tulevien asukkaiden tarpeisiin. Valtioneuvoston päätöksellä Lyytikäinen pyyhkisi mieluiten pöytää.

- Mielivalta ei saa ohjata näitä asioita.

Kunnanjohtaja Markku Luoma kertoo, että Sipoo aikoo yhä testata alueliitospäätöksen laillisuutta kaikin mahdollisin keinoin. Sipoon valitus KHO:lle jakautuu menettelyvirheiden selvittämiseen, esteellisyyskysymysten ratkaisuun, kuntajakolain tulkintaan sekä yleisesti kunnallisen itsehallinnon asemaan.

- Vastapuoli kokeilee, että löytyykö pehmeätä Sipoon puolelta. Mutta ei löydy: vaikka mistä pökkii, niin aina tulee kovaa vastaan, Luoma muotoilee.

Kuntaliitto uskoo Sipoon selviytyvän

Kuntaliiton kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen pitää julkisuudessa käytyä Sipoo-keskustelua vinoutuneena. Aronen huomauttaa, että Sipoo ei joutuisi elinkelvottomien kuntien joukkoon, vaikka menettäisi lounaisosansa Helsingille.

- Tietenkin aluejako vaikuttaisi Sipoon talouteen, mutta ei ehkä niin dramaattisena kuin on annettu ymmärtää. Sipoo kuuluu jatkossakin Helsingin työssäkäyntialueeseen, ja sillä on varmasti mahdollisuuksia kehittyä pienempänäkin kuntana.

Kuntajakolaki edellyttää taloudellisen selvityksen tekemistä Sipoon ja Helsingin liitoksesta. Lain hengen mukaan osapuolten pitäisi päästä kohtuulliseen sopimukseen omaisuudesta ja veloista.

Kuntaliiton Aronen ei halua suoraan kommentoida kahden kunnan välistä kärhämää. Yleisesti ottaen liitto on korostanut työssäkäyntialueiden merkitystä kuntaliitoksissa.

- Tietenkin toivoisimme asioiden ratkeavan sopuisasti ja erilaisten yhteistyöjärjestelyiden avulla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat